Istarska priča o uspjehu i vinu
Istarska priča o uspjehu i vinu
  20.05.2020  |  08:37
Vrijeme čitanja: 1 min
Njihova vina imaju naglašenu ekskluzivnost, poseban pečat, o njima se priča, u njima se uživa…Vina Kabola odražavaju hrabrost, inovativnosti i ljubavi prema tradiciji

Volite li vinske klasike? Oni ne nastaju preko noći, stvaraju se godinama, stoljećima… Iza njih je puno truda, pravi vinski virtuoz i topla obiteljska priča. Jednu takvu krije i Kabola, poznata butik vinarija iz Istre, nezaobilazno odredište zaljubljenika u vrhunska vina, ali i u skladan odnos prirode i arhitekture.

Kada je 1891. obitelj nona (djeda) Ivana napunila prvu butelju odličnog Momjanskog muškata započela je ljubav obitelji Markežić prema vinu. U drvenim bačvama starog podruma iz godine u godinu vina su bila sve bolja, a skroman nono zasluge je pripisivao momjanskoj zemlji, zahvaljujući joj na svim blagodatima. Tradiciju ovog jednostavnog istarskog težaka koji je većinu života proveo u polju, masliniku i vinogradu, nastavio je otac Mario, koji je znao da bez kvalitetnog grožđa nema dobrog vina.

Njegov sin Marino, danas jedan od najpoznatijih vinara u Hrvatskoj i šire, ljubav je pretvorio u pravu strast. Iako još uvijek u arhivi čuva nekoliko butelja slavnog obiteljskog Momjanskog muškata iz 1891., kao godinu utemeljena brenda Kabola smatra 1981., kada je njegov otac buteljirao vino i nudio ga u obiteljskom restoranu u kojem je majstorica u kuhinji bila Marinova majka. U tom restoranu pripremljen je i najveći bijeli tartuf na svijetu iz Guinnessove knjige rekorda, pronađen u Motovunskoj šumi 1999., kojeg je Marino kupio na dražbi.

Među prvim istarskim vinarima prešao je na ekološku proizvodnju, a prvi u Hrvatskoj odnjegovao je vino u amforama izrađenim od posebne gline koje su stigle iz daleke Gruzije. Volite li malvazije morate kušati Malvaziju Amfora i Malvaziju Unica, prave klasike među istarskim vinima, kompleksne, elegantne, s dugim trajnim završetkom koji se pamti. Tajna je u duljoj maceraciji koja malvaziji daje ekskluzivnost i posve novu dimenziju. Uživat ćete u svakom gutljaju.   

Vinarija Kabola danas je poznati vinski brend, ime je dobila po obiteljskom nadimku, a vina se piju u najboljim svjetskim restoranima. No skromnost i zahvalnost prema momjanskoj zemlji ostale su temeljne vrijednosti obitelji Markežić. Njihova butik vinarija na prostranom imanju između Buja i Momjana jedna je od najljepših stancija i mjesto koje se ne propušta kada posjetite Istru.

Foto: Arhiva Kabola

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Turizam
Turizam valamar Njemački RTL posjetio Valamarov kamp Lanterna

O početku turističke sezone u Hrvatskoj ovih dana pišu i izvještavaju najveći svjetski mediji. Naime, nakon što je Valamarov kamp...

R&H
Turizam
Turizam promocija TZG Opatija kreativnom kampanjom privlači nove posjetitelje

Otvaranjem granica, ali i objekata turističkog sektora, stvoreni su preduvjeti za realizaciju turističke sezone. TZ Opatija promociju...

R&H
Novo
Novosti ljudski potencijali Bespovratna sredstva za Regionalni centar kompetentnosti u Puli

Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je s ravnateljicom Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhidejom Petković Ugovor za...

R&H
Novo
Novosti VRIJEME JE ZA... Predstavljanje vina vinara Ivana Sokača

Po jednodušnoj ocjeni nazočnih, Sokačeva vina za mnoge su bila pravo otkriće, a predstavljanje je ispunilo svoju osnovnu svrhu, a to je...

R&H
Novo
Novosti boutique hotel Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće

Smješten u secesijskoj palači u samom središtu Zagreba, na prvu će vas oduševiti besprijekornim interijerom i pariškim chicom, no kad...

R&H
Novo
Novosti novi webshop Franck proizvodi dostupniji nego ikada – posjetite webshop

Povodom lansiranja webshopa, Franck svim potrošačima diljem Hrvatske daruje i besplatnu dostavu za sve narudžbe napravljene do 12. lipnja

R&H
Novo
Novosti SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB Pjenušavi doručak na Vuglec bregu

U subotu, 30. svibnja održan je prvi Pjenušavi doručak u vinogradu, u organizaciji tvrtke Zlatne riječi

R&H
Novo
Novosti OCJENJIVANJE VINA Ružičasti pogled u čašu - Vinske zvijezde u zagrebačkoj Esplanadi

Prvo ocjenjivanje nakon korona stanke održano je u petak, 29.5. u zagrebačkom Bistrou hotela Esplanade, a ususret ljetu i boljim...