Sve snage uprte u spašavanje naše najdominantnije djelatnosti
Sve snage uprte u spašavanje naše najdominantnije djelatnosti
  27.04.2020  |  17:18
Vrijeme čitanja: 3 min
Posljedice pandemije osjećat će se dugo, a turizam će imati probleme i u sljedećoj godini. Kako bi se pomoglo turističkoj djelatnosti potrebno je iznaći niz dugoročnih mjera

Hrvatska Vlada je u travnju usvojila drugi paket mjera za pomoć gospodarstvu, a dio mjera odnosi se i na turizam, sektor koji je najpogođeniji epidemijom koronavirusa. Te se mjere odnose na odgodu plaćanja turističke članarine i pristojbe, naknade za koncesije za zemljište u kampovima, ograničavanja radnog vremena ugostiteljskih objekata te potpora za financiranje obrtnih sredstava i poboljšanje likvidnosti.

Na te mjere bio je niz reakcija, među ostalim i od članova HUP - Udruge za ugostiteljstvo i turizam, čiji su članovi poslodavci koji se bave turizmom i ugostiteljstvom u Hrvatskoj. Oni smatraju kako su to tek 'kozmetičke mjere' koje će djelomično 'ugasiti požar', ali kako treba donijeti niz dugoročnih mjera.

Među bitnim zahtjevima je i onaj o privremenom snižavanju PDV-a na turizam. Naime, kako objašnjavaju u HUP - Udruzi za ugostiteljstvo i turizam, ta će djelatnost posljedice osjećati i sljedeće godine te je stoga potrebno učiniti mnogo više za turističke djelatnike.

Mjere je ocijenio i Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma koji je rekao kako na njih gledaju kao na “kvalitetan prvi korak koji amortizira šok prekida turističkog prometa”.

"Za stabilizaciju poslovanja kompanija bit će nužno definirati i drugi krug mjera, kada se počnu zbrajati gubici kompanija. U tom dijelu smo spremni i dalje aktivno sudjelovati u predlaganju i pomoći Vladi u definiranju najučinkovitijih mjera”, naglasio je Ostojić.

Pad zaposlenih u turizmu vidljiv je i u statističkim podacima. Naime, prema NKD-u u djelatnostima pružanja usluga smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića u prosincu 2019. bilo je 21.600 poslovnih subjekata, od kojih 12.600 aktivnih.

Prema podacima Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koje su oni dobili iz sustava Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prijavljenih u djelatnostima prema NKD07 – područje u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane, na dan 8. travnja ove godine bilo je registrirano 84.220 osiguranika što predstavlja pad u odnosu na 29. veljače ove godine kada je tih osiguranika bilo 5.252 više.

Suradnja Ministarstva turizma i HBOR-a

Korak prema spašavanju turizma napravili su Ministarstvo turizma i Hrvatska banka za obnovu i razvitak kada su u travnju zaključili "Sporazum o poslovnoj suradnji na provedbi mjera osiguravanja likvidnosti poduzetnicima u sektoru turizma", čime je omogućeno odobrenje izravnih beskamatnih kredita HBOR-a.

Sporazum je u ime Ministarstva turizma potpisao ministar Gari Cappelli, a u ime HBOR-a Tamara Perko, predsjednica Uprave i Hrvoje Čuvalo, član Uprave.

Ministarstvo turizma osiguralo 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamatne stope

Potpisanim sporazumom utvrđeno je da će Ministarstvo turizma osigurati sredstva u iznosu od 26 milijuna kuna za subvencioniranje kamatne stope do dva postotna boda za kreditiranje likvidnosti poduzetnika u turističkim djelatnostima u okviru Mjere COVID–19.

"Hrvatska Vlada kroz svoje dosadašnje mjere posvetila je veliku pozornost svim gospodarskim segmentima čija je poslovna aktivnost smanjena uslijed pandemije koronavirusa, a posebno turizmu kao jednom od najznačajnijih gospodarskih čimbenika. Kroz ovu kreditnu liniju stavljamo na raspolaganje do 600 milijuna kuna poduzetnicima koji obavljaju turističku djelatnost, kako bi očuvali radna mjesta, zadržali likvidnost i bili spremni za nastavak aktivnog i uspješnog poslovanja“, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prilikom potpisa sporazuma.

Sredstva su namijenjena subvencioniranom kreditiranju mikro, malih i srednjih poduzetnika s registriranom djelatnosti smještaja (hoteli, odmarališta, kampovi, ostali smještaj), djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića (restorani, catering, ostale djelatnosti pripreme i usluživanja hrane), iznajmljivanja plovnih prijevoznih sredstava te putničkih agencija i organizatora putovanja.

Nula posto kamatna stupa za tri godine otplate

Zahtjev za odobrenje kredita podnosit će se izravno HBOR-u koji će i odobravati sredstva na rok do pet godina uz mogućnost korištenja počeka od jedne godine. Kamatna stopa će, zahvaljujući sredstvima subvencije, iznositi nula posto za razdoblje otplate do tri godine, a u četvrtoj i petoj godini otplate kamatna stopa iznosit će 1,5 posto.

Osiguranje kredita policama osiguranja kredita ili jamstvima HAMAG-BICRO-a

"Uvažavajući činjenicu da se radi o potencijalnim korisnicima kredita koji u velikom broju slučajeva imaju založene nekretnine ili nemaju dovoljno osiguranja vidu nekretnina i pokretnina, kao dodatna pogodnost, omogućeno je osiguranje kredita policama osiguranja kredita za obrtna sredstva za izvoznike koje u ime i za račun Republike Hrvatske izdaje HBOR ili jamstvima HAMAG-BICRO-a", istaknula je Tamara Perko, predsjednica Uprave HBOR-a.

Najniži iznos kredita koji se može zatražiti je 100 tisuća eura, a najviši je ograničen na 1,25 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti. Sredstva će se moći koristiti za financiranje plaća, režijskih i ostalih osnovnih troškova poslovanja, pripremu turističke sezone te obveza prema dobavljačima i ostalih troškova, osim kreditnih obveza prema poslovnim bankama i drugim financijskim institucijama te obveza za PDV.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Turizam
Turizam valamar Njemački RTL posjetio Valamarov kamp Lanterna

O početku turističke sezone u Hrvatskoj ovih dana pišu i izvještavaju najveći svjetski mediji. Naime, nakon što je Valamarov kamp...

R&H
Turizam
Turizam promocija TZG Opatija kreativnom kampanjom privlači nove posjetitelje

Otvaranjem granica, ali i objekata turističkog sektora, stvoreni su preduvjeti za realizaciju turističke sezone. TZ Opatija promociju...

R&H
Novo
Novosti ljudski potencijali Bespovratna sredstva za Regionalni centar kompetentnosti u Puli

Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je s ravnateljicom Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhidejom Petković Ugovor za...

R&H
Novo
Novosti VRIJEME JE ZA... Predstavljanje vina vinara Ivana Sokača

Po jednodušnoj ocjeni nazočnih, Sokačeva vina za mnoge su bila pravo otkriće, a predstavljanje je ispunilo svoju osnovnu svrhu, a to je...

R&H
Novo
Novosti boutique hotel Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće

Smješten u secesijskoj palači u samom središtu Zagreba, na prvu će vas oduševiti besprijekornim interijerom i pariškim chicom, no kad...

R&H
Novo
Novosti novi webshop Franck proizvodi dostupniji nego ikada – posjetite webshop

Povodom lansiranja webshopa, Franck svim potrošačima diljem Hrvatske daruje i besplatnu dostavu za sve narudžbe napravljene do 12. lipnja

R&H
Novo
Novosti SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB Pjenušavi doručak na Vuglec bregu

U subotu, 30. svibnja održan je prvi Pjenušavi doručak u vinogradu, u organizaciji tvrtke Zlatne riječi

R&H
Novo
Novosti OCJENJIVANJE VINA Ružičasti pogled u čašu - Vinske zvijezde u zagrebačkoj Esplanadi

Prvo ocjenjivanje nakon korona stanke održano je u petak, 29.5. u zagrebačkom Bistrou hotela Esplanade, a ususret ljetu i boljim...