Dodijeljeni trofeji Gault&Millau Croatia 2020
Dodijeljeni trofeji Gault&Millau Croatia 2020
  04.03.2020  |  14:05
Vrijeme čitanja: 2 min
Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020 je Danijel Đekić, chef restorana Monte iz Rovinja

U Hotelu Esplaade u Zagrebu dodijeljeni su trofeji najboljim chefovima i restoranima, a predstavljeno je i novo izdanje vodiča Gault&Millau Croatia 2020.

Chef godine prema izboru gastronomskog vodiča Gault&Millau Croatia 2020 je Danijel Đekić, chef restorana Monte iz Rovinja. 

Sandra i Dane Tahirović iz restorana Zora bila u Splitu i Robert Benzia iz restorana Ganeum u Lovranu, osvojili su trofej Veliki chef sutrašnjice 2020. 

Trofej Chef tradicijske kuhinje 2020 osvojili su Silvija Horak iz restorana Terbotz u Štrigovi i Tvrtko Šakota chef  restorana Nav u Zagrebu. Trofej mladi talent godine 2020 osvojili su Floriana Ružić iz restorana San Rocco u Brtonigli i Matija Jagić iz Brokenships bistroa u Zagrebu. Buffet Kamenice iz Dubrovnika nagrađen je trofejem Najbolji POP 2020.

Ove je godine dodijeljen i novi trofej Šef sale 2020 kojeg je osvojio Dragutin Majsak iz restorana Vinodol u Zagrebu.

Posebno priznanje za zasluge u promicanju hrvatske gastronomije i slastičarstva osvojila je jedna od najboljih ambasadorica hrvatskog slastičarstva, Dragica Lukin iz slastičarnice Villa Soši u Umagu. 

Najboljim  restoranima proglašeni su 360 iz Dubrovnika, Monte iz Rovinja, Laganini iz Palmižane, te šibenski Pelegrini.

U Esplanade Zagreb Hotelu održana je i gala večera povodom predstavljanja trećeg izdanja prestižnog gastronomskog vodiča. 

Ovaj je događaj na jednom mjestu okupio impresivan broj hrvatskih chefova, vrhunskih profesionalaca i zaljubljenika u gastronomiju, a vrhunac večeri bila je dodjela prestižnih kulinarskih trofeja kojima Gault&MillauCroatia nagrađuje najbolje chefove u čijem je radu prepoznat moto vodiča: ''Luksuz je u kvaliteti, ne u cijeni“.

Posebnost Gault&Millau vodiča leži u slavlju različitosti – u njemu svoje mjesto pronalaze raznovrsni restorani i profesionalci različite dobi i stilova, a ono što dijele su inovativnost, poštivanje tradicije svoga kraja, poznavanje suvremenih kulinarskih tehnika te kuhanje s velikom strašću. Gault&Millau Croatia 2020 gastronomski vodič najopsežniji  je do sada, a u njemu su predstavljena 202 restorana, 82 POP restorana, 101 vino i 20 hotela. Direktorica Gault&Millau Croatia, Ingrid Badurina Danielsson ovaj je vodič opisala kao snažan, postojan i napravljen da ljubiteljima hrane pruži pouzdane informacije o restoranima. Također je naglasila njegovu važnost u Hrvatskoj i svijetu:

„Gault&Millau, jedan je od dva najprestižnija međunarodna gastronomska vodiča te predstavlja hrvatsku gastronomsku scenu na svjetskoj pozornici, a Hrvatsku kao poželjnu food&wine destinaciju“. Noć kulinarskih scara održana je u Smaragdnoj dvorani Esplanade Zagreb Hotela, a četveroručnu gala večeru pripremile su vrhunske chefice Ana Grgić, chefica Esplanadeinog restorana Zinfandel's i nositeljica titule Veliki chef sutrašnjice Gault&Millau Croatia 2018 i Francuskinja Coline Faulquier, chefica i vlasnica restorana Signature u Marseilleu, i nositeljica titule Mladi talent Gault&Millau France 2017.

Nagrađene chefove i restorane pozdravila je i Marianne Lecerf, glavna međunarodna koordinatorica za Gault&Millau. 

Projekt je podržala i Hrvatska turistička zajednica, a čestitke dobitnicima uputila je Darija Tödtling, predstavnica Hrvatske turističke zajednice.

Podršku projektu dalo je Ministarstvo turizma Republike Hrvatske. U ime Ministarstva turizma gostima se obratio državni tajnik u Ministarstvu turizma RH Frano Matušić, koji je tom prilikom istaknuo važnost gastronomije kao jednog od vodećih sadržaja turističkog iskustva na kojem se gradi cjelokupni brend Hrvatske.

Hrvatska turistička zajednice bila je posebni partner projekta, realiziranog uz veliku pomoć partnera Gault&Millau Hrvatska: Premium Visa, PBZ card, Debic, Kotanyi, Hrvatska pošta, Aurelia, Lexus,  Kraš Bajadera, Romerquelle, Raise the Bar i Mutti. Partneri događanja bili su i: Esplanade Zagreb Hotel, Centaurus, Karlić tartufi, MIVA galerija vina, DUKE group, Krauthaker, Tomić, Degrassi, Štampar i Feravino.

Izdanje vodiča Gault&Millau Croatia za 2020. godinu bit će u prodaji na lokacijama Tiska, te u poslovnicama Hrvatske pošte, a namijenjen je svim ljubiteljima kvalitetne hrane, i restoranima koji pružaju vrhunska kvalitetu i uslugu. Gault&Millau gastronomski vodič je dostupan i putem besplatne mobilne aplikacije na kojoj možete naći ocjene i detaljni opisi svih restorana uvrštenih u vodič Gault&Millau Croatia 2020.

Više informacija na:  https://hr.gaultmillau.com/

Foto: Goran Jakuš i Mislav Mesek 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Turizam
Turizam valamar Njemački RTL posjetio Valamarov kamp Lanterna

O početku turističke sezone u Hrvatskoj ovih dana pišu i izvještavaju najveći svjetski mediji. Naime, nakon što je Valamarov kamp...

R&H
Turizam
Turizam promocija TZG Opatija kreativnom kampanjom privlači nove posjetitelje

Otvaranjem granica, ali i objekata turističkog sektora, stvoreni su preduvjeti za realizaciju turističke sezone. TZ Opatija promociju...

R&H
Novo
Novosti ljudski potencijali Bespovratna sredstva za Regionalni centar kompetentnosti u Puli

Ministar turizma Gari Cappelli potpisao je s ravnateljicom Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhidejom Petković Ugovor za...

R&H
Novo
Novosti VRIJEME JE ZA... Predstavljanje vina vinara Ivana Sokača

Po jednodušnoj ocjeni nazočnih, Sokačeva vina za mnoge su bila pravo otkriće, a predstavljanje je ispunilo svoju osnovnu svrhu, a to je...

R&H
Novo
Novosti boutique hotel Le Premier predstavlja slastice u kojima možete uživati i kod kuće

Smješten u secesijskoj palači u samom središtu Zagreba, na prvu će vas oduševiti besprijekornim interijerom i pariškim chicom, no kad...

R&H
Novo
Novosti novi webshop Franck proizvodi dostupniji nego ikada – posjetite webshop

Povodom lansiranja webshopa, Franck svim potrošačima diljem Hrvatske daruje i besplatnu dostavu za sve narudžbe napravljene do 12. lipnja

R&H
Novo
Novosti SALON PJENUŠAVIH VINA ZAGREB Pjenušavi doručak na Vuglec bregu

U subotu, 30. svibnja održan je prvi Pjenušavi doručak u vinogradu, u organizaciji tvrtke Zlatne riječi

R&H
Novo
Novosti OCJENJIVANJE VINA Ružičasti pogled u čašu - Vinske zvijezde u zagrebačkoj Esplanadi

Prvo ocjenjivanje nakon korona stanke održano je u petak, 29.5. u zagrebačkom Bistrou hotela Esplanade, a ususret ljetu i boljim...