Kutjevačko novo ruho
Kutjevačko novo ruho
  26.07.2019  |  08:25
Vrijeme čitanja: 2 min
Uz novi dizajn linije De Gotho i novi Rose Premium, vrhunska Graševina i dalje ostaje perjanica vinarije Kutjevo i najprodavanija butelja bijelog vina u Hrvatskoj, ali i jedno od najnagrađivanijih hrvatskih vina uopće

Preispitivanje identiteta i iznalaženje novoga - maksima je svih onih koji su svjesni da su poznato i uvriježeno najsigurniji put u neku vrst samozadovoljstva i stagnaciju. Znaju to dobro u Kutjevu d.d., velikanu vinogradarstva i vinarstva, čija su vina simbol hrvatske vinske kulture i tradicije još od davne 1232.

Tijekom brojnih stoljeća predanog rada nagomilala su se vrijedna znanja i razvila strast koji su, uz najsuvremeniju tehnologiju, omogućili proizvodnju vrhunskih vina, ali i ukorijenili svijest o potrebi stalnog napretka i izvlačenja novih vrijednosti iz kutjevačkog tla, povlaštenih položaja i kreativnosti stručnjaka ove vinarije.

Najbolje se to možda ogleda u primjerima linije de Gotho, koju u Kutjevu tretiraju kao kapljicu koja kao da izlazi iz neke vrhunske butik vinarije, s originalnom pričom i vinima jedinstvena šarma. Radi se o Graševini, profinjenom, slojevitom i kompleksnom vinu punog, skladnog i harmoničnog okusa te Pinotu crnom, modernom vinu tamnije rubinske boje, slasnoga slatkasto-gorkog okusa.

‘’Stalno nastojimo raditi inventivno i naša vina činiti uvijek novima i zanimljivijim, bez da ugrožavamo njihovu bit. Sada u liniji de Gotho sve to pratimo i novim bocama i dizajnom etiketa, pri čemu redizajn samo prati razvoj vina. Naime, od berbe 2018. promijenili smo položaj odakle dolazi grožđe za ta vina, kao i način proizvodnje. Umjesto s Hrnjevca, sada grožđe stiže iz starih vinograda s položaja Vetovo. Oni dobro podnose sušu, prevelike oborine i mraz pa grožđe lakše može dočekati punu zrelost. Novost je i to da se kod de Gotho vina radi isključivo o kasnim berbama, a u slučaju graševine i činjenica da smo grožđe macerirali 12 sati, da bi se postigla što bolja aromatika’’, objašnjava Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva.

Novitet vinarije Kutjevo je i Rosé Premium, koji čini liniju sam za sebe. Već sama boca, pluteni čep i kombinacija sorti zweigelt i crni pinot daju do znanja da se radi o izvanserijskome vinu. Miris mu otvaraju zavodljive arome crvenog bobičastog voća, obogaćene svježim primjesama biljnog karaktera. Specifičnu mineralnost ovome vinu daje kutjevački terroir, protkan punim zražajem primarnih aroma koje ga čine idealnim ljetnim osvježenjem.

„Ideja je bila proizvesti rosé koji će se moći popiti samo isključivo u ugostiteljskim objektima. Pri tome, zadržali smo proizvodnju našeg standardnog roséa“, nastavlja Marinclin.

U Kutjevo svake godine, osim iz Hrvatske, priznanja pristižu i iz cijeloga svijeta, i to s najprestižnijih međunarodnih ocjenjivanja vina, kao što su Decanter, Mundus Vini i Concours Mondial de Bruxelles. Nije onda neobično da je vinarija Kutjevo lider izvoza vina u Hrvatskoj, s udjelom koji prelazi 50%, i to u više od 20 zemalja svijeta.

Facelift linije Maximo

I linija Maximo donosi novitete. Mnogima već dobro poznatom Maximo Brut pjenušcu (prvi hrvatski pjenušac od graševine proizveden klasičnom šampanjskom metodom), sada su dodane i tri kupaže. Maximo Oro jedinstvena je mješavina graševine i chardonnaya koje profinjenu aromatiku zahvaljuje grožđu sa starih nasada položaja Vetovo.

Maximo Bianco je kupaža sauvignona i jače dozrelog traminca, a Maximo Nero crvena kupaža cabernet sauvignona, merlota i syraha bordoškog stila, s tipičnim kutjevačkim potpisom.

„Maximo Bianco ubuduće će biti kupaža graševine i traminca, a za nju ćemo iskoristiti graševinu kasne berbe dosadašnje Graševine Turković, koja više neće postojati kao robna marka. Ali, zato ćemo dobiti jedno novo, zanimljivije vino“, kaže Marinclin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Turizam
Turizam HOTELI Mali hoteli za veliki odmor

Zašto su butik hoteli idealni za romantični odmor? Otkrijte u dvoje u savršenom kutku za profinjene užitke u Falkensteiner Hotelu...

R&H
Novo
Novosti KONFERENCIJE Može li hrvatski turizam 365?

Ove godine tema konferencije Može li hrvatski turizam 365 je Kreativa i nove tehnologije

R&H
Novo
Novosti EKOLOGIJA Molson Coors smanjuje količinu plastike u ambalaži

Tvrtka Molson Coors pokreće novu strategiju pakiranja, istodobno nastavljajući napredak prema svojim sveobuhvatnim ciljevima održivosti...

R&H
Turizam
Turizam PLETERNICA Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama

Gospa od Suza i ove godine krajem kolovoza dovodi rijeke hodočasnika u Pleternicu. Požeško-slavonska županija i grad zažive posebnom...

R&H
Novo
Novosti VINA Iločki podrumi Graševina Velika berba 2011, vino s dodirom Jadrana

Iločki podrumi izronili svoju Graševinu Veliku berbu 2011, koja je zadnjih godinu dana dodatno dozrijevala u uvali Ike na sjevernom...

R&H
Novo
Novosti EKOLOGIJA Falkensteiner Punta Skala u korak s globalnim ekološkim trendovima

Prateći globalni pokret ekološke zaštite okoliša u Falkensteiner Punta Skala resortu u Petrčanima nedaleko od Zadra više se ne...

R&H
Novo
Novosti FESTIVALI Ocjenjivanjem uzoraka najavljen drugi međunarodni Festival frankovke u Feričancima

Tko će biti novi šampion doznat će se 28. rujna u Feričancima, malom slavonskom mjestu poznatom po nagrađivanim frankovkama vinarije...

R&H
Turizam
Turizam kamping Noć kampiranja u Europi košta između 11 i 36 eura

Kamping odmori doživljavaju novi "boom" i potpuno su u trendu. Međunarodni portal za kampiranje Camping.info vrednovao je ponude 23 000...