1. Summer Riesling Tasting na Plešivici i u Međimurju
1. Summer Riesling Tasting na Plešivici i u Međimurju
  16.07.2019  |  08:17
Vrijeme čitanja: 3 min
Pobjednik dvodnevnog kušanja je BODREN, RR Ledeno vino 2014

Renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja vina Vinske zvijezde organizirao je prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim znalcem rizlinga u Hrvatskoj, sommelierom Željkom Bročilovićem Carlosom.

Na prvo hrvatsko kušanje rizlinga pozvani su na sudjelovanje svi vinari koji proizvode rizlinge u Hrvatskoj (većinom iz Bregovite Hrvatske i Slavonije), a u komisiji su bili enolozi, vinari, vinski novinari  i sommelieri. Predsjednik komisije i glavni savjetnik događaja je sommelier Željko Bročilović Carlos.  

Najava događaja  izmamila je uzdahe oduševljenja i osmijehe na lica poznavatelja vina te samih proizvođača jer je ova sorta jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR, Rolls Royce među vinima, a samo vino  - kraljem bijelih vina! Toliko superlativa zaslužuje detaljno kušanje, ocjenjivanje i promišljanje o vinu pa su organizatori nakon stručnog kušanja organizirali druženje uz objavu rezultata i razgovore o potencijalu ove sorte u Hrvatskoj.  

1.Summer Riesling Tasting  prepoznale su i podržale TZ Zagrebačke i Međimurske županije te grad Jastrebarsko čiji su predstavnici sudjelovali u druženju nakon ocjenjivanja rizlinga.     

Prvi dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se na Plešivici, u vinariji Jagunić s 12 članova komisije i 31 uzorkom.

Komisija: predsjednik Ž.Bročilović Carlos, sommelier;  Darko Lugarić, somm., Hrvoje Petrić, novinar i connaisseur; Marko Rundek, somm; Jasminka Šaško, enologinja, Dominik Jagunić, vinar; Željko Suhadolnik, novinar; Franc Žgur, sommelier; Boštjan Protner, vinar; Ivo Kozarčanin, novinar, Ivan Perković, somm; Saša Zec, enolog.

Uzorci su bili podijeljeni u 3 kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011);  vina s ostatkom šećera.

U prvoj kategoriji, najbolje je ocijenjen Rajnski rizling Sokač vina, 2017 te osvojio srebro (85,8). U kategoriji  starijih vina, tri vina su osvojila srebro (Kolarić, Coletti Rajnski rizling sur lie 2016 -85,2; Šember PG Rajnski Rizling 2015-  86,9; Obrt Šimanović, Rajnski Rizling 2012 – 85,4).  U kategoriji vina s ostatkom šećera, zlato su osvojili rizlinzi Bolfan Rajnski Rizling Primus, polusuho 2015 (90,7)  i Bodren, Rajnski rizling ledeno vino 2014 (92,7). Srebro su osvojili Bodren Rajnski rizling ledeno vino 2013 (89, 8) i KOPJAR Rajnski Rizling polusuho, 2017.  (85)

Drugi dio ljetnoga kušanja rizlinga održao se u Međimurju, u restoranu Terbotz,  s 9 članova komisije i 29 uzoraka.

Komisija: predsjednik Ž.Bročilović Carlos,sommelier;  Branimir Jakopić, vinar; Željko Suhadolnik, vinski novinar;  Ivan Perković i Igor Ivanić, znalci-sommelieri; Martin Hlebec vinar; Ivan  Goričanec, Jože Rozman, Staša Bizjak - novinari i znalci.   

Uzorci su bili podijeljeni u tri kategorije: mlada vina (2018, 2017); vina starija od 3 god (2016 -2011);   vina s ostatkom šećera. 

U prvoj kategoriji, najbolje su ocijenjeni Rajnski rizling Vinogradarstvo i podrumarstvo Cmrečnjak 2017 (86,42) i Erdutski podrumi 2017 (85,28). U drugoj kategoriji najbolje su ocijenjeni rizlinzi Vinogradarstva i podrumarstva Jakopić, 2015 (85,7) i 2007 (86,0). U kategoriji vina s ostatkom šećera niti jedno vino nije prešlo prag od 85 bodova, a najbolje ocijenjen je bio Rajnski rizling 2017 Vina Papak Ilok (82,71). Nije bilo uzoraka kategorije visokih predikata.

Ukupni pobjednik dvodnevnog  kušanja „1. SUMMER RIESLING TASTING“ je BODREN, RR Ledeno vino 2014.

Na razgovorima o rizlingu izdvajamo važnu rečenicu slovenskog vinara Boštjana Protnera: „Vinar treba željeti rizling, vjerovati u rizling, treba se odlučiti na rizling“. Sommelier Darko Lugarić, suvlasnik zagrebačkog restorana Agava, predlaže popularizaciju sorte kroz spajanja uz sljedove hrane, ali napominje da je velik problem u ugostiteljstvu neznanje, nepoznavanje sorte, ali i (različita) kakvoća hrvatskih rizlinga. Željko Bročilović Carlos naglasio je da  postoje referentni svjetski rizlinzi, nije teško dokučiti kakvi su oni te odlučiti/krenuti smjerom prema kvalitetnijem i boljem.

Zaključno je ponovljeno da je rizling doista posebna sorta, ekstrakt i kiseline omogućuju mu dugovječnost  te da svaki vinar sam određuje kojim smjerom i načinom vinifikacije želi raditi rizling:  želi li iz njega “izvući“ najbolje što može (a može se puno)  ili želi imati (samo) još jednu sortu u vinogradu. Rezultati ovoga kušanja pokazali su da je „srednja kategorija“ (vina od 3 godine i starija) imala više dobrih rezultata, što pokazuje da mu - odležavanje u boci godi.  

Prema pozitivnim reakcijama vinara, hrvatski rizlinzi se polako, ali sigurno vraćaju na mjesto koje im i pripada, a u priči o rizlingu okrećemo novu, važnu stranicu.   

Foto: Julio Frangen

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Turizam
Turizam HOTELI Mali hoteli za veliki odmor

Zašto su butik hoteli idealni za romantični odmor? Otkrijte u dvoje u savršenom kutku za profinjene užitke u Falkensteiner Hotelu...

R&H
Novo
Novosti KONFERENCIJE Može li hrvatski turizam 365?

Ove godine tema konferencije Može li hrvatski turizam 365 je Kreativa i nove tehnologije

R&H
Novo
Novosti EKOLOGIJA Molson Coors smanjuje količinu plastike u ambalaži

Tvrtka Molson Coors pokreće novu strategiju pakiranja, istodobno nastavljajući napredak prema svojim sveobuhvatnim ciljevima održivosti...

R&H
Turizam
Turizam PLETERNICA Slavonsko svetište inspirirano Gospinim suzama

Gospa od Suza i ove godine krajem kolovoza dovodi rijeke hodočasnika u Pleternicu. Požeško-slavonska županija i grad zažive posebnom...

R&H
Novo
Novosti VINA Iločki podrumi Graševina Velika berba 2011, vino s dodirom Jadrana

Iločki podrumi izronili svoju Graševinu Veliku berbu 2011, koja je zadnjih godinu dana dodatno dozrijevala u uvali Ike na sjevernom...

R&H
Novo
Novosti EKOLOGIJA Falkensteiner Punta Skala u korak s globalnim ekološkim trendovima

Prateći globalni pokret ekološke zaštite okoliša u Falkensteiner Punta Skala resortu u Petrčanima nedaleko od Zadra više se ne...

R&H
Novo
Novosti FESTIVALI Ocjenjivanjem uzoraka najavljen drugi međunarodni Festival frankovke u Feričancima

Tko će biti novi šampion doznat će se 28. rujna u Feričancima, malom slavonskom mjestu poznatom po nagrađivanim frankovkama vinarije...

R&H
Turizam
Turizam kamping Noć kampiranja u Europi košta između 11 i 36 eura

Kamping odmori doživljavaju novi "boom" i potpuno su u trendu. Međunarodni portal za kampiranje Camping.info vrednovao je ponude 23 000...