Fešta za dušu i nepce na otoku Žutu
Fešta za dušu i nepce na otoku Žutu
  19.06.2019  |  17:23
Vrijeme čitanja: 3 min
Na Mediteranu ne postoji sličan gastronomski spektakl kakav se održao na kornatskom Žutu protekloga vikenda. Šest vrhunskih hrvatskih i pet glavnih chefova talijanskih restorana s Michelin zvjezdicom, tijekom trodnevnog događaja prezentirali su najbolje od gastronomije koristeći uglavnom namirnice s otoka.

„Ove godine sam doveo druge kolege jer mi je želja da ih što više vidi ovaj otok, ovo mjesto i sudjeluje u jedinstvenom projektu Festa Days.“ – objasnio je motiv povratak u Feštu chef Vinod Sookar koji zajedno sa suprugom vodi Al fornello da Ricci, restoran otvoren 1966. godine koji je posljednjih 28 godina u kontinuitetu nositelj Michelin zvjezdice. Prvo jelo s kojim se Vinod predstavio ove godine bilo je toplo predjelo, špageti u reduciranom šugu od plave ribe s prahom od sušenih kostiju inćuna.

Zero waste odnosno priprema hrane bez bacanja i najmanjeg djelića namirnice, postulat je po kojem su autorska jela pripremali i svi ostali chefovi na zadanu temu događaja „Plava riba i riba dubokog mora u vrhunskoj gastronomiji“. Bili su to njegovi kolege Stefano Deidda, Danilo Bei, Herbert Hintner i Domenico Schingaro te prvaci domaće gastronomije Hrvoje Zirojević, David Skoko, Josip Vrsaljko, Damnjan Draganić, Ante Božikov i Toni Zengić, uz svesrdnu podršku domaćina Zorana Jajca, glavnog chefa Fešte.

Fešta Days trajali su tri dana, uključujući jednu gala večeru u 10, i drugu od 11 sljedova za oko stotinjak gostiju po večeri, što je maksimalni kapacitet za ovaj tip večere u objektu. Uz prvi slijed poslužen je Billecart Salmonov Brut, a sa svakim sljedećim nizala su se birana vina domaćih vinara uz iznimku etikete Simčić, perjanice slovenskog vinarstva.

Kako ova jedinstvena gastronomska bajka ne bi ostala ispričana samo malobrojnim uzvanicima, a restoran Fešta ostao i dalje nedostupan onima koji ne plove, drugog je dana oko 200 ljudi sa zadarskog i šibenskog područja doplovilo na jednodnevni izlet na Žut, izletničkim brodovima u organizaciji domaćina.

Eminentni chefovi su se za ovu priliku iskazali fantastičnom kreativnošću, poslužujući zalogaje (tzv. snacks) na zadanu temu, koristeći u obilju iste namirnice kao i u večerama; skuše, srdele, trilje, morski pas i druge 'sitne' ribe, bez bacanja ribljih glava i kostiju. Samoniklo bilje otoka Žuta ne samo da je pronašlo mjesto u jelima već je zajedno s morskom travom i algama zauzelo važno mjesto u definiranju finih okusa 'pjatanci' posluženih u bambusu i drugim biorazgradivim posudama. Duboko poštivanje i briga o lokalitetu u sklopu obavljanja ugostiteljske djelatnosti utkani su u svakodnevno poslovanje Fešte stoga su na ovom događaju svoje mjesto pronašli i ekološki projekti, predstavljanje NP Kornati te murterske i kornatske nematerijalne baštine.

Naravno, i vinari su ostavili snažan pečat u kreiranju gastronomskog doživljaja posjetitelja, a u kasnijim popodnevnim satima počeli su se birati i kokteli koje su za posjetitelje pripremali vlasnik i potomak šeste generacije obitelji Luxardo te mladi koktel majstor Marino Karinja.

Jutra su započinjala gastronomskim doručkom koji je obilovao skutom, kozjim sirom, domaćim jajima, voćem i povrćem tako da su ovi kulinarski virtuozi tri dana radili bez prestanka. Uz osoblje restorana, u tome su im pomogli i učenici Turističko-ugostiteljske škole iz Šibenika i Hotelsko-ugostiteljske škole iz Zadra.

Drugom uspješnom izdanju događaja „Fešta Days“ Krešimir Mudronja potvrdio je još jednom da se tvrdoglavost isplati. Izražena okretnost i kreativnost u kombinaciji s dalmatinskom tvrdoglavošću bili su prevaga uspjehu obitelji Mudronja koji su vrhunsku gastronomiju servirali na otoku bez struje, vode i ostalih civilizacijskih tekovina.

Suvremeni restoran Fešta električnu energiju dobiva iz solarnih kolektora, a pitku vodu zahvaljujući vjerojatno prvom desanilizatoru na hrvatskim otocima koji u 24 sata proizvede 18,5 tisuća litara pitke vode i čiju je kvalitetu potvrdio Zavod za javno zdravstvo. Nakon desalinizatora ugrađen je i pročišćivač otpadnih voda kako bi objekt bio u potpunosti autonoman.

U sklopu cijelog objekta nalazi se 50-tak tradicionalnih kamenica, raspoređenih u prostoru, koje su iskorištene za stolove u baru, frižidere za vino i izloge domaćih proizvoda, maslinovog ulja i meda koji se proizvode na otoku. Tu je i vrijedna zbirka predmeta iz svakodnevnog života predaka obitelji Mudronja, starih preko sto godina.

Od prošle godine u sklopu posjeda nalazi se i pet glamping šatora pa je za desetak osoba koje na vrijeme naprave rezervaciju, na otoku Žutu moguć i smještaj.

Kuhinju restorana Fešta Zoran Jajac vodi već petu godinu, a ovom rođenom Murterinu glavna misao vodilja u radu su tradicija, djetinjstvo i hrana iz djetinjstva te okoliš kojeg svakodnevno gleda. Za nas je pripremio predjelo kombinirajući tradicionalne kornatske namirnice. Tijekom zime kada se zbog nevremena nije moglo 'ić u ribe' jela se sušena riba. Tako je Jajac predstavio tradiciju krozt peštanu (gnječenu) ribu morskog psa s češnjakom i paprom, posluživši je sa cvijetom lavande i pireom od mrkve te murterskom krvavicom koja se tradicionalno priprema sa suhom palentom, kukuruznom krupicom te svinjećim srcem, plućima i obrazinama uz dodatak puno peršina i soli. Detalj iznenađenja koji je dao poseban okus ovom tradicionalnom jelu je bio svježi đumbir.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti PELJEŠAC Otvara se Prvi hrvatski muzej vinogradarstva i vinarstva

U Putnikovićima će se na tradicionalnoj fešti Svete Ane nazdraviti otvorenju nove pelješke atrakcije posvećene vinogradu, vinu i...

R&H
Novo
Novosti VINA 1. Summer Riesling Tasting na Plešivici i u Međimurju

Pobjednik dvodnevnog kušanja je BODREN, RR Ledeno vino 2014

R&H
Novo
Novosti VINA Vinarija Štampar autohtonom sortom Pušipel promiče terroir Međimurja i sjeverne Hrvatske

Da je Pušipel dragocjena sorta za Međimurje i sjevernu Hrvatsku, potvrđuje ovogodišnji rekordan broj nagrada sa svjetskih ocjenjivanja...

R&H
Novo
Novosti ZAGREB Slopey Tkalča

Slopey Tkalča, projekt je Turističke zajednice grada Zagreba i tvrtke Travabled, u svrhu zamjene 12 dotrajalih kosina koje premošćuju...

R&H
Novo
Novosti Prva europska kulturna ruta s polazištem iz Hrvatske nosit će ime Nikole Tesle

Od 13 europskih kulturnih ruta koliko ih prolazi Hrvatskom niti jedna nema polazište u našoj zemlji. To bi se uskoro moglo promijeniti...

R&H
Novo
Novosti ISTRIA GOURMET FESTIVAL Istria Gourmet Festival u slavljeničkom ruhu

Spektakularan gourmet doživljaj u znaku 30. izdanja turnira

R&H
Novo
Novosti AUSTRALSKO TRŽIŠTE Veliki interes Australaca za Hrvatsku

Nakon iznimno uspješnog predstavljanja u Melbourneu, Hrvatska turistička zajednica po prvi puta u povijesti prezentirala je Hrvatsku i...

R&H
Novo
Novosti HUT - Turistički impuls Tržišni izgledi još uvijek u znaku izazova

Konačni ishod turističke sezone koja je u tijeku ni u ovom trenutku ne može se predvidjeti sa sigurnošću. Novi Turistički impuls...