Riblja fantazija na Davidov način
Riblja fantazija na Davidov način
  14.06.2019  |  11:36
Vrijeme čitanja: 3 min
Chef David Skoko predstavio je moderna jela od svježe ribe na tradicionalan način uz savjete i trikove kako se priprema riba - od ulova do posluživanja na tanjuru

Ča je život vengo fantažija, legendarni su stihovi pjesme glazbenika Olivera Dragojevića, koji je bio poznat i kao strastveni ribar. Poput pjesme koja u veselom tonu, ali na šaljiv način povezuje vedre, ali i one teške trenutke, svoju životnu i gurmansku fantaziju prezentirao nam je i poznati chef David Skoko iz Pule te ukazao na one prave životne gušte i na što sve treba pripaziti u ribarenju, pripremi i serviranju ribe. Specijalitete je pripremio u zagrebačkom Kotanyi Gourmet klubu na radionici namijenjenoj slovenskim i hrvatskim kuharima.

Chef David Skoko sam za sebe kaže da je prvenstveno ribarev sin, a po zanimanju je, kaže, kuhar. Televizijski nastupi i snimanja poput vlastite emisije na TV kanalu 24kitchen, zapravo su mu hobi, a u obiteljskoj konobi Batelina u istarskim Banjolama,

Davidu i njegovoj obitelji je glavni cilj prezentirati sezonsku i svježu ribarsku ponudu. Glavna namirnica na meniju je uvijek svježa riba, a poslužuju isključivo lokalnu istarsku gastronomiju.

Na radionici je David pripremio tri različita jela. Satay morskog psa s kikirikijem, njoke od skute s rakovicom i ražu kamenicu s crnom lećom i morskim lobodom. Jela od ove ribe se zapravo rijetko pripremaju u ugostiteljstvu, jednako kao i plava riba, a David ih je namjerno odabrao kako bi predstavio sav potencijal koji nosi ribarski ulov, a ne samo uobičajenu ponudu.

Satay morskog psa prezentirao je kao posebno prikladno jelo za djecu, koja će od ovog recepta prste polizati, a ujedno jesti svježe i zdravo. Rakovice su poznat i posebno cijenjen specijalitet, a David svoje najčešće lovi na obali istarskog parka prirode Kamenjak. Mještani ih tamo zovu i grancigule, a davnih ih je dana popularizirao i poznati pisac Hemingway koji ih je na svojim proputovanjima kroz Veneciju gdje su se tada izvozile, redovito jeo i proglasio najukusnijim.

Na interaktivnoj radionici kuhari su pomagali Davidu u pripremi. Sa ženskih rakovica odvajali su ikru koja se potom konzervira u sojinom umaku, a okušali su se i u čišćenju rakovica što je vrlo bitan, ali nimalo lak posao. Iz prve ruke su doznali i ostale tajne posluživanja te kako postupati sa svježom ribom. Posebno treba biti oprezan s plavom ribom, pogotovo s tunom jer u sebi nosi histamin koji na zraku raste s povećanjem temperature, a veće koncentracije mogu izazvati alergijsku reakciju ili trovanje.

Davidova obitelj danas ima tri ribarska broda i četiri ribara te konobu s kapacitetom od 50 sjedećih mjesta. Imati uvijek spremnu svježu ribu nije lako, ali David ne odustaje od svoje filozofije. Uz ribu, za jela koristi i ostale namirnice iz prirode, poput bilja koje raste uz more i nije kemijski tretirano. Danas David radi i za neke od naših velikih hotela gdje također propagira svježa jela od ribe koja se mogu usvojiti u njihove menije. Iznimno slasna jela koja je pripremio na radionici u Kotanyi Gourmet klubu dala su nam nova saznanja i kreativne ideje za pripremu ribljih specijaliteta. Sva jela su začinjena ukusnim Kotanyi začinima.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti MANIFESTACIJE Najbolje od Srijema i Slavonije za sudionike Dana hrvatskog turizma

Plovidba Dunavom i Bosutom, vožnja fijakerima, promatranje ptica, besplatni obilasci muzeja, gurmanska ruta… - u Vukovarsko-srijemskoj...

R&H
Manifestacije
Manifestacije manifestacije Prvo izdanje 'Goložece di Orsera'

U Vrsaru kreće gourmet event posvećen tradicionalnim istarskim delicijama

R&H
Novo
Novosti DHT 2019 Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji

Tradicionalni susret turističkih djelatnika i svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske - Dani hrvatskog turizma (DHT)...

R&H
Novo
Novosti ROTO DINAMIC Otvoren novi Roto shop u Planinskoj ulici u Zagrebu

Novi prodajni koncept dućana tvrtke Roto dinamic posvećen je organiziranju proslava i ''ozbiljnih zabava''

R&H
Turizam
Turizam statistika U prvih osam mjeseci 2019. godine u Hrvatskoj 5 posto više turista

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom...

R&H
Novo
Novosti istra Ministar Cappelli u posjetu Balama i Buzetu

Ministar turizma Gari Cappelli danas je boravio u Balama gdje je obišao kamp Mon Perin, njihov tematski bazenski kompleks Paleo Park i...

R&H
Novo
Novosti NAGRADE Dva Zlata s elitnih vinskih scena dodijeljena vinima Iločkih podruma

Vina iz Hrvatske osvojila su ukupno deset medalja, četiri zlatne, šest srebrnih te jedno posebno priznanje, Best of Show Croatia

R&H
Novo
Novosti promocija Nastup Kvarnera na sajmu Caravan Salon u Düsseldorfu

Dolaskom mjeseca rujna, i ulaskom u posezonu, Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s predstavljanjima regije na turističkim sajmovima...