Dodijeljene nagrade za WOW vina godine
Dodijeljene nagrade za WOW vina godine
  07.06.2019  |  13:30
Vrijeme čitanja: 2 min
Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin

Udruga WOW/Žene i vino, popularne WOW-ice udruga je koja je itekako aktivno angažirana na području kulture stola, a članice intenzivno promoviraju sva vina, umjereno uživanje u dobrim vinima i, osobito, žensku snagu u vinu. 

Već osam godina zaredom udruga WOW uspješno organizira sada već afirmiranu i svake godine itekako očekivanu akciju ocjenjivanja vina godine pod nazivom ŠTO ŽENE ŽELE.  Izbor je zamišljen u tri razine selekcije. Prva razina izbora je da svake godine drugi sommelier, svojevrsni vinski „kustos“,  selekcionira vina kušana u prošloj godini i sastavlja svoju autorsku listu vina u pet kategorija: bijela, ružičasta, crvena, „desertna“ (vina s ostatkom  šećera) i pjenušci. Do sada su selekcijske liste kao vinski selektori stvarali sommelieri Karin Rupene-Perdec, Alena Stuparić, Siniša Lasan, Mario Meštrović, Roko Bekavac, Jelena Šimić Valentić, Željko Bročilović Carlos, a ove godine je ta dužnost pripala Filipu Saviću. Sommelierima/stručnjacima koji rade listu nikada se ne miješa u posao i apsolutno se poštuje njihov prvi i početni izbor od kojeg dalje kreće izborna priča.

U drugoj fazi, sve WOW članice i simpatizerke, njih oko 400, imaju prigodu glasati elektroničkom poštom i tako se dobiju finalisti (njih 12). U trećoj i izlučnoj fazi, konačnu odluku donose tri vinski upućene članice kušanjem naslijepo. Za nagradu, pobjednici u svakoj kategoriji dobivaju prekrasnu i vrijednu skulpturu koju je dizajnirala dizajnerska grupa „Grupa“, a svekupni pobjednik putuje u režiji WOW-ica u jednu vinsku regiju svijeta. Tako je Gianfranco Kozlović posjetio Bordeaux, Saša Senjković  Champagnu, Moreno Coronica Barcelonu i španjolski Penedes, Luka Krajančić Burgundiju, Frano Milina Bire je bio u Austriji, a predstavnica Meneghettija u Toscani. Posljednji pobjednik, Alen Bibić sa svojim prošekom Ambra, zbog obveza nije otputovao na svoje nagradno putovanje.

Na jučerašnjoj dodjeli u restoranu Balon objavljene su ovogodišnje nagrade, za 2018.godinu, o kojima je ovoga puta finalno odlučivao žiri u sastavu: ugledna sommelierka Karin Rupena Perdec (predsjednica žirija), Ines Matić (sommelierka) i Doris Srpek (suvlasnica vinoteke i wine bara Bornstein). One su izabrale pobjednike u svakoj kategoriji i ukupnog pobjednika.

  • U finale su ušli:
  • Blanc de Noir, vinarije Peršurić  i Pavel, vinarije Šember a pobijedio je - Blanc de Noir, vinarije Peršurić 

Bijela vina: Meneghetti White 2017,  vinarije Meneghetti; Grimalda bijela 2015, vinarije Matošević i Škrlet 2017 vinarije Voštinić- Klasnić. A pobijedio je Meneghetti White 2015

Ružičasta vina: Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti i Rose Galić 2017, vinarije Galić. A pobijedila je Rosella Poletti 2017, vinarije Poletti

Crvena vina: Fuga 2015, vinarije Dobravac; Santa Lucija crna 2015, vinarije Kozlović i Il Primo 2015, vinarije Fakin. A pobjedio je Il Primo, vinarije Fakin.

Desertna vina: Muškat Momjanski, vinarije Prelac i Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker. A pobijedila je Graševina izborna berba prosušenih bobica 2015, vinarije Krauthaker.

Ovogodišnji ukupni pobjednik je Il Primo, vinarije Fakin – a pobjednik će u društvu predsjednice udruge putovati u Baranju i mađarski Vilanj.

Dodjela je, uz 8. rođendansko slavlje udruge koja je osnovana u ljeto 2011. – oodržana tradicionalno u restoranu Balon na zagrebačkom Prisavlju, voditeljica je bila Ljiljana Vinković a okupljene WOW-ice, mediji i vinari – dobitnici – slavili su u odličnom raspoloženju uz delicije iz Balona.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti K PIVOVARI Pivo Grif odsad dostupno u boci

Grif Pale Ale je pitko i osvježavajuće pivo, zlatno žute boje s čvrstom pjenom i ugodnim aromama hmelja, a ključni sastojak, Citra,...

R&H
Enogastro
Enogastro KOTANYI GOURMET KLUB Riblja fantazija na Davidov način

Chef David Skoko predstavio je moderna jela od svježe ribe na tradicionalan način uz savjete i trikove kako se priprema riba - od ulova...

R&H
Novo
Novosti konferencija 400 lidera britanskog turističkog sektora na konferenciji u Splitu

U Splitu je 11. lipnja svečano otvorena prestižna godišnja konferencija britanskog udruženja profesionalaca u turizmu ITT - Institute...

R&H
Novo
Novosti gastro event Fešta Days – jedinstvena lokacija, neponovljivi okusi

Vrhunski domaći chefovi i pet chefova nositelja Michellinove zvjezdice, ovoga vikenda - od 14. do 16. lipnja na kornatskom otoku Žut...

R&H
Enogastro
Enogastro SAMOFINO BY PEVEC Pevec na Chill & Grillu

Na poznatom festivalu roštilja, dobre hrane i glazbe Pevec je uz chefa Marina Rendića predstavio svoj novi brend Samofino

R&H
Novo
Novosti VINARIJA KUTJEVO Osvježene linije premium vina vinarije Kutjevo

Vinarija Kutjevo ove godine donosi brojne novitete u redizajnu već svima poznatih premium linija Maximo i De Gotho te potpuno novo vino...

R&H
Oprema
Oprema OPREMA Nove prednosti Miele Malih velikana

Uz Miele Male velikane moguće je ekonomično pranje i sušenje rublja čak i u skučenim prostorima, a sadašnji uređaji imaju kapacitet...

R&H
Novo
Novosti FESTIVALI Traminac je naš ljubimac

Prvi hrvatski Festival traminca u petak će i subotu, 14. i 15. lipnja u Iloku pokazati zašto je ta sorta donijela toliko uspjeha...