Radionica sljubljivanja vina sorte sauvignon blanc & sireva
Radionica sljubljivanja vina sorte sauvignon blanc & sireva
  06.05.2019  |  11:08
Vrijeme čitanja: 3 min
Na rang listi deset najrasprostranjenijih kultivara u svijetu, sauvignon blanc zauzima osmo mjesto. Sauvignon bijeli u Hrvatskoj, prema službenom podatku Ministarstva poljoprivrede RH, zauzima oko 258 ha površine, a uzgaja se na područjima Plešivice, Pokupja, Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore te Moslavini. Ima ga i u Slavoniji i Istri

U petak, 3.5.2019, kao drugdje u svijetu, i u zagrebačkom je novootvorenom baru ROOTS  obilježen međunarodni „Sauvignon Blanc Day“ uz kušanje sauvignona i sireva te već uobičajene objave po društvenim mrežama s oznakom  #SauvBlancDay. Radionicu je vodila prof. Marija Vukelić, krenuvši od imena sorte koja dolazi od francuske riječi „sauve“ (sauvage = divlji) zato što lišće sauvignona nalikuje onome divlje vinove loze.  Sorta sauvignon blanc, jedna od najstarijih na svijetu, podrijetlom je iz Francuske. Karakteristična je za francuske vinorodne regije:  dolinu rijeke Loire (Sancerre, Puilly Fumé…) te  Bordeaux, posebice za dio Entre-Deux-Mers gdje se u proizvodnji vina miješa sa sortama sémillon i muscadelle, u području Graves gdje se miješa sa sortom sémillon, kao i u zoni slatkih desertnih botritiziranih vina Sauternes.

Sauvignon bijeli uzgaja se i u drugim zemljama Europe: ima ga u talijanskoj Furlaniji Veneciji Juliji (svježi i jače aromatični), u austrijske Štajerskoj (svježi, aromatični, s mirisom bazge), u slovenskoj  Štajerskoj. Sredinom 19. stoljeća sauvignon blanc je prenesen u Čile, potom u  Kaliforniju, a proširio se i po Južnoj Africi, Australiji te Novom Zelandu, čiji su danas jako popularni s aromama južnog, egzotičnog voća. Prema nekim podatcima danas se sauvignon bijeli na Zemlji prostire na oko 80 000 hektara površine. Na rang listi deset najrasprostranjenijih kultivara u svijetu zauzima osmo mjesto. Sauvignon bijeli u Hrvatskoj, prema službenom podatku Ministarstva poljoprivrede RH, zauzima oko 258 ha površine. Uzgaja se na područjima Plešivice, Pokupja, Zagorja i Međimurja, Prigorja i Bilogore te u Moslavini, ima ga u Slavoniji i Istri.

Na radionici su kušani mladi sauvignoni iz berbe 2018. (Sokač iz Zagorja, Pilato iz Istre, Kopjar s međe zagorsko-međimurskog kraja, te Griffin s Plešivice). Iz 2017. godine na kušanju su bili sauvignoni Galić iz Kutjeva te Bovin iz Makedonije. Za kraj, svjetski poznati su primjerci bili iz Francuske (Sancerre) i Novog Zelanda (Marlborough), iz 2016. Vina su kušana uz prepoznavanje klasičnih sortnih aroma - herbalnih (trava, kopriva, kopar), povrtnih (zelena paprika, šparoga), cvjetnih (bazga, bijelo cvijeće); voćnih (limun, limeta, ogrozd, zelena jabuka, kruška, breskva) i tropskog voća (marakuja, mango). Uz navedena vina sljubljeni su svježi, mladi mekani i mladi polutvrdi ovčji sir, a na kraju uz svjetske sorte – kravlji dinarski sir.  Prema uputama znalaca, kozji sir   najbolje prati sauvignone, ali i kravlji je bio dobar pratitelj kompleksnima „strancima“.

Sir i vino su međusobno slični: proizvodi su fermentacije, nastali od različitih sorti grožđa i sorti mlijeka. Kažu da se se suprotnosti privlače u ljubavi, a sličnosti stvaraju istinski ljubavni odnos na tanjuru. Osnovno je pravilo da uz lagana voćna bijela ili ružičasta vina najbolje idu neutralniji, mlađi i kremastiji sirevi, a uz teška, starija ili crna vina idu teži, tvrđi i aromatični sirevi.

O najboljim kombinacijama svaki je polaznik donio vlastiti zaključak, jer – naša su nepca (i ukusi) drukčiji, a svako je vino našlo svoga obožavatelja.  

U novootvorenom baru Roots - juice & cocktail bar  u Tomićevoj 5, osim vina mogu se kušati i kokteli. Bar je jedinstven u gradu po svojoj transformaciji jutarnje i večernje ponude, jer je vlasnik Tomislav Perko zamislio u nj pozvati i dnevnu i „noćnu“ publiku: nakon kava, doručaka i voćnih svježe iscijeđenih sokova ujutro, od 16h bar mijenja izgled  - mijenjaju se svjetla i odjeća djelatnika i od tada se nude kokteli, žestoka alkoholna pića, vino i pivo.

Foto:  Julio Frangen, PR: Zlatne riječi

 

 

   

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti K PIVOVARI Pivo Grif odsad dostupno u boci

Grif Pale Ale je pitko i osvježavajuće pivo, zlatno žute boje s čvrstom pjenom i ugodnim aromama hmelja, a ključni sastojak, Citra,...

R&H
Enogastro
Enogastro KOTANYI GOURMET KLUB Riblja fantazija na Davidov način

Chef David Skoko predstavio je moderna jela od svježe ribe na tradicionalan način uz savjete i trikove kako se priprema riba - od ulova...

R&H
Novo
Novosti konferencija 400 lidera britanskog turističkog sektora na konferenciji u Splitu

U Splitu je 11. lipnja svečano otvorena prestižna godišnja konferencija britanskog udruženja profesionalaca u turizmu ITT - Institute...

R&H
Novo
Novosti gastro event Fešta Days – jedinstvena lokacija, neponovljivi okusi

Vrhunski domaći chefovi i pet chefova nositelja Michellinove zvjezdice, ovoga vikenda - od 14. do 16. lipnja na kornatskom otoku Žut...

R&H
Enogastro
Enogastro SAMOFINO BY PEVEC Pevec na Chill & Grillu

Na poznatom festivalu roštilja, dobre hrane i glazbe Pevec je uz chefa Marina Rendića predstavio svoj novi brend Samofino

R&H
Novo
Novosti VINARIJA KUTJEVO Osvježene linije premium vina vinarije Kutjevo

Vinarija Kutjevo ove godine donosi brojne novitete u redizajnu već svima poznatih premium linija Maximo i De Gotho te potpuno novo vino...

R&H
Oprema
Oprema OPREMA Nove prednosti Miele Malih velikana

Uz Miele Male velikane moguće je ekonomično pranje i sušenje rublja čak i u skučenim prostorima, a sadašnji uređaji imaju kapacitet...

R&H
Novo
Novosti FESTIVALI Traminac je naš ljubimac

Prvi hrvatski Festival traminca u petak će i subotu, 14. i 15. lipnja u Iloku pokazati zašto je ta sorta donijela toliko uspjeha...