Završeno 6. izdanje vinskog festivala Dubrovnik Festiwine
Završeno 6. izdanje vinskog festivala Dubrovnik Festiwine
  02.05.2019  |  13:09
Vrijeme čitanja: 3 min
Svečanom dodjelom priznanja i večerom za vinare završio je ovogodišnji Dubrovnik Festiwine, festival s bogatim programom i gastro spektaklom Festiwine Gala koji se održao s ciljem stipendiranja i edukacije mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije

Na Sunset Beachu Dubrovnik u Uvali Lapad je 27. travnja održana završna večera 6. vinskog festivala Dubrovnik FestiWine. Posjetitelji, zaljubljenici u vino i turisti su na Festivalu od 22. do 27. travnja imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro enološkim radionicama. U petak su radionice bile posvećene izvornim sortama juga, malvasiji dubrovačkoj, pošipu i grku, a u subotu prijateljima festivala, pjenušcima sa „Salona pjenušavih vina Zagreb  i mreže „Salon of sparkling wines“, vinima s Hvara „Ahearne Vino“ te posebno osmišljenoj radionici „Sve najbolje od slatkog“ Damira Zrna i Ivane Bralić, s kojom se na najslađi način program Festivala i završio.  Cijeli su tjedan dubrovački ugostitelji pripremili posebne jelovnike, osmišljene samo za ovu prigodu u okviru „Dubrovačke vinske setemane“.  

Uz navedena događanja, tradicionalno se održalo i slijepo kušanje te odabir vina koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu, a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević. Uz atraktivan „Blind date: „In love with Ston Oysters“, održao se vinsko ocjenjivanje  „Dubrovnik FestiWine Trophy“: deset članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom tijekom tri dana kušalo i ocjenjivalo 110 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića s 91,83 boda. Dubrovnik FestiWine Trophy ove je godine po prvi put dodijelio i posebne nagrade najuspješnijima, a nagrade su ručni rad od murano stakla dizajnerskog dvojca Ive Jurić i Nine Čučkovića iz studia Be craft.  Popis svih ocijenjenih vina nalazi se na web stranici www.dubrovnikfestiwine.com/novost/163-rezultati-2019.

Iznimno je važan plemenit cilj gastro spektakla „Dubrovnik FestiWine Gala“ - stipendiranje i edukacija mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Svoje kulinarsko iskustvo i vještine predstavili na ovoj večeri iskusni slovenski chef Jure Tomič i domaći renomirani chef hotela Bellevue, Saša Računica, koji su zajedničkim snagama odgovorili na izazov FestiWinea i kreirali jedinstven meni na bazi pobjedničkih vina prošlogodišnjeg festivala. Na temelju javnog natječaja  Dubrovačko - neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challange 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će  od  20.11-20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.  

Dubrovnik se odavno pozicionirao na karti svijeta kao destinacija koju se mora posjetiti i doživjeti. Ovim festivalom nastoji se iz godine u godinu pridodati nove sadržaje gostima, koji uz nevjerojatnu povijesnu i kulturnu dimenziju grada od sada imaju priliku zaviriti i u njegovo enološko i gastronomsko bogatstvo.

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti DOGAĐANJA Vrhunski kristal i vina Jeruzalem Ormož

Ljubav između Zagreba i Staklarne Rogaška oduvijek je uzajamna, a njihova vrata odnedavno ponovno su otvorena za sve ljubitelje vrhunskog...

R&H
Novo
Novosti Hotel DoubleTree by Hilton Zagreb Novi projekt udruge UNUO za obrazovanje djece s invaliditetom

Projektom Put po Hrvatskoj u 90 dana udruga želi ojačati konkurentnost ljudskih potencijala u turizmu i ugostiteljstvu kroz osnaživanje...

R&H
Novo
Novosti VINA Veliki trijumf međimurskih vinara na Decanter World Wine Awardsu

Sjajne vijesti stigle su iz Londona s natjecanja Decanter World Wine Awards. Međimurski vinari osvojili su 11 medalja i jednu preporuku na...

R&H
Novo
Novosti ENOGASTRO Vino uz žlicu u bistrou Pomeri

Uz inovativna i maštovito prezentirana jela i deserte, gosti mogu birati između kvalitetnih i vrhunskih etiketa vina iz bogate ponude...

R&H
Novo
Novosti VINA S Decantera četiri medalje za Feravino

Iz Londona u Feričance stižu tri srebra i jedna bronca

R&H
Novo
Novosti kinesko tržište Dvije nagrade za hrvatski turizam sa sajma ITB China u Šangaju

Hrvatska turistička zajednica predstavlja hrvatsku turističku ponudu na poslovnom sajmu ITB China, koji se održava u Šangaju od 15. do...

R&H
Novo
Novosti tržište nekretnina Procvat turističkih nekretnina na obali dok Slavonija vapi za ulagačima

Tržište nekretnina u Hrvatskoj sve se jače polarizira. U Istri, Primorju i Dalmaciji rastu cijene nekretnina i grade se luksuzni hoteli...

R&H
Novo
Novosti nagrade Terme Tuhelj dobile certifikat za inovativni spa hotel

Na svečanoj dodjeli ESPA inovativnih nagrada Terme Tuhelj dobile su posebnu nagradu žirija - certifikat za inovativni spa hotel. Nagrade...