Proslavljen svjetski dan Malbeca
Proslavljen svjetski dan Malbeca
  11.04.2019  |  15:06
Vrijeme čitanja: 1 min
Povodom svjetskog dana Malbeca, mnogobrojni su posjetitelji jučer uživali u posebnoj ponudi Swanky Moneky Gardena

Malbec World Day  prvi put je održan 17. travnja 2011. godine. Od tada se u svijetu obilježava na godišnjoj bazi, uz brojna šarolika događanja i gastronomske aktivnosti.

Ovim je povodom, jučer, zagrebački Swanky Monkey Garden Bar kreirao poseban meni, Beef & Terrazas Malbec, za sve posjetitelje.

Atraktivan Ofyr roštilj, jedan od najkvalitetnijih za pripremu iznimnih delicija zagrijavao se u Swanky Baru od 17.00 sati, a zatim je uslijedila priprema ramsteka za koju je bio zadužen Beefshop, prvi boutique mesa u Hrvatskoj. 

Osim u prekrasnim odrescima posjetitelji su uživali i u izvrsnim vinima od sorte malbeca iz argentinske vinarije Terrazas de Los Andes. 

Na proslavi se pilo vino Malbec Reserva iz 2017. iz spomenute vinarije čiji su vinogradi smješteni na obroncima Anda, na oko 800 m nadmorske visine te kao takvi predstavljaju jedinstveni terroir regije Mendoza. Intenzivne crvene boje s ljubičastim odsjajima, ovo je vrlo voćno i koncentrirano vino, s dugim, elegantnim  završetkom. Na nosu se uz izražene arome zrelog crvenog voća poput trešnje i šljive, pronalaze i karakteristične note ljubičica, tamne čokolade te slatkih začina i duhana koje proizlaze iz odležavanja u bačvama od francuskog hrasta. U ustima je dobro izbalansirano, svježe, sa zaobljenim taninima i dobrim potencijalom za odležavanje.

Svjetski dan Malbeca slavi se 17. travnja kako bi se obilježio datum kada je negdašnji argentinski predsjednik Domingo Faustino Sarmiento službeno započeo misiju preobrazbe argentinske vinske industrije. Toga dana, davne 1853. godine, zadužio je Michela Aiméa Pougeta, francuskog stručnjaka za tlo, da donese nove sorte vinove loze iz Francuske. U njegovu izboru, uz ostale, bila je i sorta malbec te je upravo time počeo uzgoj malbeca u Argentini.

Pouget je nastavio eksperimentirati s prilagodbom francuskih sorti u različitim predjelima Argentine. Sorta se vrlo brzo prilagodila novim zemljopisnim područjima i razvila još i bolje nego u izvornoj Francuskoj te je nakon dugo vremena, puno truda i napornog rada, postala i argentinska vodeća sorta.

Vina vinarije Terrazas de Los Andes su dostupna u vinotekama Miva galerija vina u Zagrebu te na Mivinom webshopu.

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti ZAGREB Rooftop Lateral Veuve Clicquot Champagne Bar

U suradnji Rooftop Laterala i Miva galerije vina predstavljeno je proljetno ruho Veuve Clicquot Champagne bara

R&H
Novo
Novosti GOLF TURIZAM Konferencija o aktualnostima u razvoju golf ponude u Hrvatskoj

Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu

R&H
Novo
Novosti DUBROVNIK FESTIWINE 6. Dubrovnik Festiwine predstavljen zagrebačkim vinskim novinarima

Šesti vinski festival predstavljen je uoči dubrovačke press konferencije koja se održava 22. travnja uz posebnog gosta, chefa Juru...

R&H
Enogastro
Enogastro ŽESTOKA PIĆA Zavodljiv i egzotičan Zagreb Mule

Hrvatskim baremenima i gastro stručnjacima predstavljen je Zagreb Mule, zagrebačka varijanta Mule koktela s hrvatskim Luftbremzer ginom

R&H
Novo
Novosti VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA Budućnost je stigla u Srijem i Slavoniju

Hologrami i proširena stvarnost, dvorci Eltz i Odescalchi, priča o Orionu u Vinkovcima, vožnja Dunavom i hrastove šume, promatranje...

R&H
Novo
Novosti ZLATNA JABUKA Održano 3. kolo Hrvatskog kuharskog kupa 2019.

Natjecanje "Zlatna jabuka" u Vinkovcima je u protekla dva dana okupila dvadesetak kuhara iz čitave Hrvatske koji su u svojim kreacijama...

R&H
Novo
Novosti ACI financijski izvještaj Završena najveća investicija ACI-ja, prihodi dosegli 216 milijuna kuna

ACI je objavio revidirane godišnje financijske izvještaje za 2018. godinu koji pokazuju da se trend rasta prihoda nastavio i u 2018....

R&H
Novo
Novosti Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare

U sklopu tečaja kuhanja piva predstavljeno i novo, sezonsko izdanje piva Grif