Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri
Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri
  21.03.2019  |  12:08
Vrijeme čitanja: 2 min
Nakon nedavnog uspješnog predstavljanja enogastro projekta Vino uz žlicu u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno je u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold

Inicijatori projekta, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, uz moderiranje novinara i eno gastro stručnjaka Domagoja Jakopovića Ribafisha, organizirali su večer ''Bosanskih jela i hrvatskih vina''. Delicije bosanske kuhinje kroz sedam sljedova kuhanih jela sljubljenih s vrhunskim vinima predstavio je voditelj restorana Selmir Bešić.

Prije uživanja u jelima i vinima, uzvanici su nepca osvježili Mladininim pjenušcima Poy uz bosanski finger food, buredžike, male bureke s mesom. Prema raspoloženju, uz pjenušce Poy su se kao aperitiv pili i istarski likeri i rakije Aura (Teranino, Biska i Moscato) koji su nekima zaokružili večer i kao dižestivi.

Kao prvi slijed je poslužena popularna Begova čorba, topla, kremasta juha s bamijom, pilećim mesom i povrćem, uz koju se dobrim izborom pokazao moslavački Škrlet Trdenić private collection iz 2017. godine.

Da i Bosna ima raviole, uvjerili su se i poneki skeptični kušači, kada je uslijedilo jelo naziva Klepe. U prijevodu na hrvatski, Klepe su kuhana tjestenina punjena mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka, slasna delicija koju je izvrsno ''pokrio'' Jakovac Chardonnay iz 2017.

Uslijedio je Japrak, jelo koje je više popularno u Hercegovini, a najbolje bismo ga opisali kao male sarme u listu raštike. U sezoni, sarmice se obično omataju u listove vinove loze, ali raštika se u ovom slučaju pokazala kao dobar izbor. Sirovica Rizling rajnski 2017., novi vinski adut s Plešivice, sasvim dobro se držao sa slasnošću i blagom gorčinom ovog specijaliteta.

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, koje se kuha dugo na laganoj vatri pa mekoća mesa i raznog povrća daje posebno bogatstvo mirisa i okusa. Recept je vrlo jednostavan - sve u jednom. To je jelo od ''svega i svačega'', ukratko, za prste polizati. S takvom moćnom delicijom mogao se nositi samo vrhunski ''teškaš'' kao što je Jakovac Cuvée crni 2013., kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja. U neslužbenom ocjenjivanju, upravo je ova kombinacija imala najviše poklonika među novinarima, vinarima i ostalim uzvanicima.

Najizdržljiviji su dočekali jelo koje su organizatori za ovu priliku nazvali Carica Bamija. Toj biljci iz porodice sljeza, pripisuju afrodizijačka svojstva, a kažu da toga ne manjka ni Florijanovićevoj Frankovki iz 2017., vrhunskom vinu iz Moslavine, koje ju je odlično pratilo. Bamija je, inače, nezaobilazan sastojak većine bosanskih specijaliteta, a u Sofrinoj kombinaciji s mekanom junetinom, mrkvom i rižom bila je zaista pun pogodak.

Organizatori su predvidjeli i vrijeme za malu pauzu koja je došla u idealan trenutak, nakon Bosanskog lonca, kako bi kušači odmorili nepca i ugodno nastavili dalje, a u restoranu je za slične prigode dostupna i posebno prilagođena prostorija, s dozvolom za pušenje. 

Restoran Sofra se i ovom prilikom u svim segmentima pokazao izvrsnim domaćinom, a za to se uvijek brine poznata vlasnica restorana, Mediha Crnalić.  

Šlag na kraju došao je na jabuci, kuhanoj i punjenoj mljevenim orasima, koju znamo pod imenom Tufahija. Uz ovu kaloričnu bombu junački se ponio Traminac Radosh 2016. iločkog vinara Mladena Papka.

Na kraju ove večeri ispunjene predivnom hranom i vinom, oni kojima to ne smeta snu, uživali su u ka(h)vi nježnog okusa Franck Jubilarna Sensual, posluženoj na tradicionalan način u džezvama i fildžanima.

Lijepo organizairana večera i drugi dio projekta Vino uz žlicu pokazao je na novim primjerima, ovaj put uz  tradicionalnu bosansku kuhinju, moć i umijeće sljubljivanja vina i jušnih, kuhanih jela.

Foto: Julio Frangen



 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti ZAGREB Rooftop Lateral Veuve Clicquot Champagne Bar

U suradnji Rooftop Laterala i Miva galerije vina predstavljeno je proljetno ruho Veuve Clicquot Champagne bara

R&H
Novo
Novosti GOLF TURIZAM Konferencija o aktualnostima u razvoju golf ponude u Hrvatskoj

Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu

R&H
Novo
Novosti DUBROVNIK FESTIWINE 6. Dubrovnik Festiwine predstavljen zagrebačkim vinskim novinarima

Šesti vinski festival predstavljen je uoči dubrovačke press konferencije koja se održava 22. travnja uz posebnog gosta, chefa Juru...

R&H
Enogastro
Enogastro ŽESTOKA PIĆA Zavodljiv i egzotičan Zagreb Mule

Hrvatskim baremenima i gastro stručnjacima predstavljen je Zagreb Mule, zagrebačka varijanta Mule koktela s hrvatskim Luftbremzer ginom

R&H
Novo
Novosti VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA Budućnost je stigla u Srijem i Slavoniju

Hologrami i proširena stvarnost, dvorci Eltz i Odescalchi, priča o Orionu u Vinkovcima, vožnja Dunavom i hrastove šume, promatranje...

R&H
Novo
Novosti ZLATNA JABUKA Održano 3. kolo Hrvatskog kuharskog kupa 2019.

Natjecanje "Zlatna jabuka" u Vinkovcima je u protekla dva dana okupila dvadesetak kuhara iz čitave Hrvatske koji su u svojim kreacijama...

R&H
Novo
Novosti ACI financijski izvještaj Završena najveća investicija ACI-ja, prihodi dosegli 216 milijuna kuna

ACI je objavio revidirane godišnje financijske izvještaje za 2018. godinu koji pokazuju da se trend rasta prihoda nastavio i u 2018....

R&H
Novo
Novosti Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare

U sklopu tečaja kuhanja piva predstavljeno i novo, sezonsko izdanje piva Grif