Gala večera uz elitna hrvatska vina
Gala večera uz elitna hrvatska vina
  06.03.2019  |  16:15
Vrijeme čitanja: 2 min
Vrhunski enogastro doživljaj uz delicije chefa Marinka Topalovića s kraljevskim plešivičkim i istarskim vinima Šember i Fakin

Zagrebački hotel Canopy by Hilton ove je godine bio domaćinom gala večere koja je pripremljena povodom Vinart Grand Tastinga, jednog od najjačih hrvatskih vinskih festivala. U suvremeno dizajniranom i uređenom ambijentu hotelskog restorana Reunion, gostima hotela predstavljeni su iznimno ukusni specijaliteti sljubljeni uz vrhunska hrvatska vina poznate plešivičke obitelji Šember i mlade istarske vinske zvijezde, Marka Fakina.

Hotel Canopy by Hilton otvoren je krajem prošle godine, a restoran je poznat po à la carte meniju i kreacijama chefa Marinka Topalovića inspiriranim mediteranskom i kontinentalnom kuhinjom za čiju pripremu se nabavljaju svježe lokalne namirnice sa zagrebačkog placa Dolac. Osim savršeno pripremljenih delicija, poseban ugođaj je postignut uređenjem interijera u industrijskom stilu prema svjetskim standardima s puno tradicionalnih detalja posvećenih znanstvenicima, Nikoli Tesli i Slavoljubu Penkali. I sam restoran je dobio ime po negdašnjoj tvornici čokolada Union koja se u vrijeme svog rada nalazila na lokaciji hotela.

Chef kuhinje Marinko Topalović za ovu je priliku pripremio šest sljedova vrhunske hrane uparene s najboljim hrvatskim vinima po izboru Saše Špiranca, direktora tvrtke Vinart i organizatora Vinart Grand Tastinga. Večer je počela uz kamenice s kavijarom i pjenušac Šember Brut Rosé od sorte pinot crni. Ovaj se pjenušac radi klasičnom metodom, a odlikuje ga svježina te je idealan aperitiv i za uparivanje s hladnim predjelima poput kamenica.

Uslijedio je škamp na musu foie gras i lješnjaka s čipsom crnog kruha koji je sljubljen uz Fakin La Prima Malvaziju 2017, suho, bijelo vino koje je odležalo 12 mjeseci u drvenoj barrique bačvi. Škamp je savršeno prijao uz poznatu malvaziju La Prima koja je lanjske godine na Vinistri osvojila zlato s berbom 2016., a odležana La Prima iz 2015. je nagrađena zlatom na Decanteru.

Nakon toga posluženo je još jedno savršeno iskustvo okusa i aroma, rižoto s paškim sirom i bademima sljubljen sa Šemberovim Amfora Rieslingom iz 2013, a confit pačjeg batka u vučenom tijestu i krema dimljenog celera uparena je sa Šemberovim crnim pinotom iz 2017. Obitelj Šember vina iz amfora proizvodi od 2011. godine, koristeći drevnu gruzijsku metodu po kojoj vina odležavaju pola godine u glinenim posudama, a nakon toga u hrastovim bačvama.

Za veliko finale pripremljena su sporo pečena juneća rebra, raviol s kremom od vrganja i grill kukuruz sljubljeni s Fakinovim teranom Il Primo iz 2016., vinom od autohtone istarske sorte po kojoj je Marko Fakin vrlo poznat. 

Kao šećer na kraju  poslužen je desert od tri verzije tamne čokolade i pjenica Grand Marniera uz vino iznenađenja, fantastičan Fakin Michel, također od sorte terana. Ovo vino ima visoki alkohol od 16,5 posto, ali je izuzetno pitko i u prelijepom balansu. Radi se na poseban način, a za proizvodnju 100 litara ovoga vina treba 1000 kilograma grožđa pa na tržište dolazi u vrlo ograničenim količinama.

Predivno pripremljene delicije nizale su se jedna za drugom, a vrhunska vina Fakin i Šember dale su dodatnu notu uživanja uz priču o hrvatskoj proizvodnji vina i terroiru.

Visoka kvaliteta i odlična organizacija ovog gala događanja preslik je pomno osmišljenog i organizaranog  festivala Vinart Grand Tastinga koji je još jednu godinu za redom potvrdio svoju visoku profesionalost i kvalitetu.  

 

 

 

 

 

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Manifestacije
Manifestacije ZAGREB Najavljen 7. Pink Day Festival

Najružičastiji vinski festival stiže 30. ožujka u Mimaru

R&H
Manifestacije
Manifestacije ZAGREB Festival svjetla Zagreb 2019.

Od 20. do 24. ožujka, u Zagrebu će se po treći put održati Festival svjetla koji će u povijesnoj jezgri ujediniti najmodernija...

R&H
Turizam
Turizam prekogranična suradnja Nova destinacija Srednjeg Dunava

Najbolja vina, sjajne delicije, vrhunska glazba, urbani festivali, aktivan odmor – to je tek dio bogate turističke ponude predstavljene...

R&H
Turizam
Turizam destinacijski menadžment Kreiranje motiva dolaska ključno je u turizmu

Gosti žele emociju, iskustvo i sjećanje, a ključni turistički proizvodi koji se danas traže vezani su uz kulturu, gastronomiju i...

R&H
Enogastro
Enogastro VINARIJA ASTORIA Mjehurići za svaku priliku

Oslanjajući se na stručnost i vještine te iskustvo svog visokoprofesionalnog osoblja, Astoria vina i prosecca danas se prodaju u više...

R&H
Oprema
Oprema Kärcher Čišćenje i njega tekstilnih površina počinje ispred ulaza

Ogledalo svakog hotela je uredan i čist eksterijer, a za savršenu sliku hotelskog objekta, tvrtka Kärcher nudi cjelovitu paletu...

R&H
Oprema
Oprema MIELE PROFESSIONAL Uvijek blistavo posuđe

Za postizanje besprijekorno blistavih čaša i pribora za jelo, perilice posuđa Miele Professional imaju poseban sustav za djelomičnu i...

R&H
Enogastro
Enogastro VINARIJA KUTJEVO Najraniji plasman Vrhunske graševine berbe 2018.

Kutjevo bilježi iznimno uspješne poslovne rezultate u 2018. godini s prodanih pet milijuna litara vina, a mlada Vrhunska graševina mogla...