Premijerno predstavljena mlada hrvatska vina prošlogodišnje berbe
Premijerno predstavljena mlada hrvatska vina prošlogodišnje berbe
  01.02.2019  |  12:10
Vrijeme čitanja: 3 min
Na ovogodišnjem En Primeuru predstavljena su mlada vina iz regija Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja, a pokazala su veliki potencijal i kvalitetu bez obzira na sortu i podneblje

Jučer se u zagrebačkom hotelu Westin održala vinska manifestacija na kojoj su predstavljena mlada vina od graševine, pošipa i pušipela berbe 2018., ali i crna vina starijih godišta koja premijerno izlaze na tržište. Prevladavale su hrvatske autohtone sorte, a predstavljena su i vina sorti svjetskog porijekla. Od crnih autohtonih sorti dominirali su plavci i frankovke, a od bijelih graševine. Hrvatska se i ove godine kako autohtonim tako i vinima međunarodnih sorti može pohvaliti velikim potencijalom u svim predstavljenim regijama. Svoja vina izložilo je više od šezdeset hrvatskih vinara, a dupkom puna Kristalna dvorana hotela Westin potvrdila je da je En Primeur važno događanje za struku i širu javnost i da interes za upoznavanjem novih vina, berbi i trendova tržišta, kao i broj izlagača te zanimljivih vina sve više raste. Na ovom jedinstvenom događanju od vinara se moglo saznati iz prve ruke sve o prošlogodišnjoj berbi i karakteristikama mladih vina te kada točno i gdje se mogu očekivati i naći na tržištu. Osim uvijek izvrsnih graševina, kod Vlade Krauthakera mogao se kušati i zanimljiv zelenac koji jedino vinarija Krauthaker proizvodi u Hrvatskoj. Izdavajamo i vrhunsku graševinu Iločkih podruma, zatim vrhunsku graševinu te cuve Maximo Oro iz vinarije Kutjevo, zanimljiv muškat žuti vinarije Perak, Superior liniju vina vinarije Josić koja se prvi put u cijelom izdanju mogla kušati na En Primeuru, Grgićeve pošipe i plavce, Frankovku 2015. iz PP Orahovice, Galićev rose, vina vinarije Pinkert čiji vlasnici su najavili i nove etikete te pušipele vinarija Štampar i Dvanajščak Kozol. Sva ova vina samo su mali dijelić ovogodišnje velike vinske premijere na kojoj je svatko imao svoj poseban doživljaj.

Predstavnici vinskih regija i poznati vinari podijelili su svoja iskustva osvrnuvši se na berbu 2018.

Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica o lanjskoj berbi u Slavoniji kaže „Berba 2018. godine, što se tiče uroda, bila je nešto obilnija u odnosu na prethodnu. Imali smo berbu koja nam je osigurala jednu zalihu vina, a kvaliteta je vrlo dobra te ima odličnih vina. Na En Primeuru prezentirat ćemo presjek godine, gdje će  sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova, hotela, F&B manageri, distributeri i ostali stručnjaci dobiti uvid u to kako smo doživjeli ovu godinu i u kvalitetu vina, a vidjet će se i kakva smo vina proizveli u tri različite regije. S obzirom na odličnu kvalitetu grožđa koju smo imali prilikom berbe, tržište može očekivati izvanredna vina.“

 „Iza nas je jedna od težih vinogradarskih godina, koja je sa vegetacijom krenula vrlo kasno. Oborina je bilo dosta, ali pravilno raspoređenih, pa je berbu dočekalo kvalitetno i zdravo grožđe.  Zbog vlažnije godine i hladnijih noći od druge polovice kolovoza te ne pretjerano rane berbe dobili smo opet rezultat koji skoro svake godine daje Međimursko vinogorje. Vina su vrlo svježa, s laganijim do srednjim alkoholima i izražene voćnosti. Vina laka za razumjeti, u što će se posjetitelji moći uvjeriti na kušanju“, kazao je David Štampar, predsjednik udruge Hortus Croatiae, u svom osvrtu na međimursku vinogradarsku sezonu.

Ivica Kovačević, predsjednik udruge Vina Dalmacije podijelio je s nama iskustva berbe 2018. u Dalmaciji: „Još jedna posebna vinogradarska godina koju su definirale idealne padaline tijekom vegetacije i optimalne temperature koje su pogodovale dozrijevanju grožđa. Ovo je bila jedna od onih berbi koju odlikuju dobri prinosi i odlična kvaliteta grožđa. Kako je područje Dalmacije po uvjetima uzgoja heterogeno, uz izvrstan rad vinogradara i umijeće naših enologa mogu se očekivati svježi i lagani pošipi i ostala bijela vina, ali isto tako i moćni pošipi. Na ovom kušanju mladih vina uvjerit će se i posjetitelji u posebnost ove berbe. Vjerujemo da će se o berbi 2018. pričati  sljedećih godina kao o izuzetnoj i koja se u vinarskim krugovima pamti s posebnim zadovoljstvom. Posebno bi Plavac mali trebao biti zapamćen po berbi 2018., za što ćemo ipak potvrdu morati pričekati nekoliko godina.“

''Od prošlogodišnje berbe očekujemo zaista puno. Prije svega kada govorimo o kvaliteti vina ali i izvozu, odnosno o užitku za domaće nepce i turiste.  Ohrabruje činjenica da je u prvih 10 mjeseci izvoz vina porastao za više od 22 posto, u odnosu na lani, i to u segmentu kvalitetnih i vrhunskih buteljiranih vina i pjenušaca; vina više cjenovne kategorije. Dokaz je to da nas sve više počinju cijeniti i izvan granica Lijepe naše'', rekao je potpredsjednik za poljoprivredu i turizam HGK Dragan Kovačević te dodao da vjeruje da će novi Zakon o vinu biti novi zamašnjak u razvoju vinarstva i to posebice u proizvodnji vrhunskih vina sa zemljopisnim podrijetlom gdje će ključnu ulogu u stvaranju i brandiranju vina upravo dobiti vinari i regionalne udruge proizvođača.

Ovogodišnji En Primeur potvrdio je da hrvatska vina postaju sve prepoznatljivija na europskom, pa i svjetskom tržištu o čemu svjedoče brojne nagrade koje iz godine u godinu osvajaju hrvatski vinari sa svojim vinima.

Dojmovi o berbi vinogradara iz Dalmacije, Međimurja te Slavonije i Podunavlja govore o tome kako Hrvatska obiluje bogatom vegetacijom i izvrsnim klimatskim uvjetima, što utječe na proizvodnju lepeze vinskih sorti koje zadovoljavaju i najistančanija nepca svjetskih kušača, stručnjaka i sommeliera.

Domaćini ove vinske svečanosti su udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Hrvatska gospodarska komora.  

 

 

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti ZAGREB Rooftop Lateral Veuve Clicquot Champagne Bar

U suradnji Rooftop Laterala i Miva galerije vina predstavljeno je proljetno ruho Veuve Clicquot Champagne bara

R&H
Novo
Novosti GOLF TURIZAM Konferencija o aktualnostima u razvoju golf ponude u Hrvatskoj

Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu

R&H
Novo
Novosti DUBROVNIK FESTIWINE 6. Dubrovnik Festiwine predstavljen zagrebačkim vinskim novinarima

Šesti vinski festival predstavljen je uoči dubrovačke press konferencije koja se održava 22. travnja uz posebnog gosta, chefa Juru...

R&H
Enogastro
Enogastro ŽESTOKA PIĆA Zavodljiv i egzotičan Zagreb Mule

Hrvatskim baremenima i gastro stručnjacima predstavljen je Zagreb Mule, zagrebačka varijanta Mule koktela s hrvatskim Luftbremzer ginom

R&H
Novo
Novosti VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA Budućnost je stigla u Srijem i Slavoniju

Hologrami i proširena stvarnost, dvorci Eltz i Odescalchi, priča o Orionu u Vinkovcima, vožnja Dunavom i hrastove šume, promatranje...

R&H
Novo
Novosti ZLATNA JABUKA Održano 3. kolo Hrvatskog kuharskog kupa 2019.

Natjecanje "Zlatna jabuka" u Vinkovcima je u protekla dva dana okupila dvadesetak kuhara iz čitave Hrvatske koji su u svojim kreacijama...

R&H
Novo
Novosti ACI financijski izvještaj Završena najveća investicija ACI-ja, prihodi dosegli 216 milijuna kuna

ACI je objavio revidirane godišnje financijske izvještaje za 2018. godinu koji pokazuju da se trend rasta prihoda nastavio i u 2018....

R&H
Novo
Novosti Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare

U sklopu tečaja kuhanja piva predstavljeno i novo, sezonsko izdanje piva Grif