Pavlomir najbolji na međunarodnom natjecanju pjenušavih vina
Pavlomir najbolji na međunarodnom natjecanju pjenušavih vina
  31.01.2019  |  08:43
Vrijeme čitanja: 3 min
Na međunarodnom ocjenjivanju mreže Salon of Sparkling Wines najbolje je ocijenjen hrvatski pjenušac 1288 brut vinarije Pavlomir

U Vili Istenič, u Bizeljskom, održalo se ocjenjivanje pjenušavih vina mreže Salon of Sparkling wines, na kojemu su dvije deveteročlane miješane hrvatsko-slovenske komisije vinskih stručnjaka (enologa, sommeliera, vinskih novinara i vinara), kojima su predsjedali enolozi mr. sc. Franjo Francem i Darja Bovha, odabrale najbolja pjenušava vina oba Salona i mreže. Među pet najboljih bijelih pjenušaca, apsolutni pobjednik mreže je hrvatski pjenušac 1288 brut, vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, a među prvih 5 bijelih, na 4. mjestu je pjenušac vinarije Slamić Didin san brut 2015, a na 5., Griffin Zero, brut nature 2013, plešivičke vinarije Griffin Ivančić. U kategoriji ružičastih vina ove su godine prvih pet mjesta zauzeli slovenski pjenušci, a najviše ocijenjena vina bit će otkrivena na otvorenju Salona.

Bijela pjenušava vina:

1.       Pavlomir; 1288 brut, 2013

2.       Vina Kauran; Victoria 2010

3.       Radgonske gorice d.d.; Zlata radgonska penina selection, 2015

4.       Vinarija Slamić; Didin san, brut 2015

5.       Vinarija Griffin Ivančić, GRIFFIN ZERO, brut nature 2013

 

Rosé pjenušava vina:

1.       Istenič; Gourmet rosé 2015

2.       Zlati Grič; Konjiška penine rosé 2015

3.       Vino Kozinc; Joker zara, 2016

4.       Vinogradništvo in vinarstvo ČARGA; Donna Regina rosé 2016

5.       Vina Joannes; Penina Joannes rosé brut 2016

Nakon ocjenjivanja održana je rasprava o trendovima na kojemu su ocjenjivači i promatrači pokušali opisati trenutno stanje na pjenušavoj sceni obaju država iako o proizvodnji i prodaji nema ralevantnih podataka niti s jedne strane.

Na raspravi je uvodno govorio enolog Dušan Brejc naglasivši da se uzlet proizvodnje pjenušavih vina u Sloveniji dogodio od 2006, te da je od tadašnjih 3% proizvodnja pjenušavih vina do danas porasla na 10% ukupne proizvodnje. Prema dostupnim (neslužbenim) podatcima, u Sloveniji se godišnje proizvede oko 2 milijuna boca pjenušavih vina, dok se u Hrvatskoj taj broj kreće oko milijun (neslužbeni podatci), s porastom proizvodnje zadnjih deset godina, posebice zadnje 3. Problem obiju država jest statistika jer se ne zna točno koliko pjenušaca (i zašto – zbog odležavanja ili zbog nemogućnosti prodaje?) ima na zalihama. Sommelier Mario Meštrović je primjetio da bi nam bilo lakše da po uzoru na svjetske regije (Šampanja, Franciacorta) napravimo tipizaciju, jer sada sve malo podsjeća na »Divlji zapad« - svatko radi što hoće i kako hoće. Sommelier Darko Lugarić, iz restorana Agava rekao je da je danas puno lakše prodati pjenušac nego prije nekoliko godina, potrošnja raste, ali još uvijek treba puno raditi na edukaciji - iako potrošačima pjenusac nije nepoznanica, pitanje je samo koliko će potrošiti za čašu pjenušca, i znaju li što dobivaju u čaši za cijenu koju plate. Na edukaciju se nadovezala i enologinja Jasminka Šaško iz vinarije restorana Vuglec Breg koja je opisala iskustva njihova restorana: ''Nakon stalne edukacije osoblja, pjenušava vina se više prodaju (i u podrumu i restoranu) stoga se vinarija Vuglec sve više posvećuje proizvodnji pjenušavih vina.''

Zaključno, tipizacija pjenušavih vina (po uzoru na Francusku, Franciacortu, Austriju) i jači zajednički marketing udruga vinara bio bi dobar potez za prepoznatljivost naših pjenušavih vina u svijetu, a edukacija potrošača i ugostitelja je jedini način na koji se pjenušci mogu bolje prepoznati i prodati, jer proizvodnja raste, a svijest potrošača je ne prati.

Foto: J. Frangen

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti MANIFESTACIJE Najbolje od Srijema i Slavonije za sudionike Dana hrvatskog turizma

Plovidba Dunavom i Bosutom, vožnja fijakerima, promatranje ptica, besplatni obilasci muzeja, gurmanska ruta… - u Vukovarsko-srijemskoj...

R&H
Manifestacije
Manifestacije manifestacije Prvo izdanje 'Goložece di Orsera'

U Vrsaru kreće gourmet event posvećen tradicionalnim istarskim delicijama

R&H
Novo
Novosti DHT 2019 Dani hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji

Tradicionalni susret turističkih djelatnika i svih dionika u turističkom sustavu Republike Hrvatske - Dani hrvatskog turizma (DHT)...

R&H
Novo
Novosti ROTO DINAMIC Otvoren novi Roto shop u Planinskoj ulici u Zagrebu

Novi prodajni koncept dućana tvrtke Roto dinamic posvećen je organiziranju proslava i ''ozbiljnih zabava''

R&H
Turizam
Turizam statistika U prvih osam mjeseci 2019. godine u Hrvatskoj 5 posto više turista

Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnim i nekomercijalnim objektima te nautičkom...

R&H
Novo
Novosti istra Ministar Cappelli u posjetu Balama i Buzetu

Ministar turizma Gari Cappelli danas je boravio u Balama gdje je obišao kamp Mon Perin, njihov tematski bazenski kompleks Paleo Park i...

R&H
Novo
Novosti NAGRADE Dva Zlata s elitnih vinskih scena dodijeljena vinima Iločkih podruma

Vina iz Hrvatske osvojila su ukupno deset medalja, četiri zlatne, šest srebrnih te jedno posebno priznanje, Best of Show Croatia

R&H
Novo
Novosti promocija Nastup Kvarnera na sajmu Caravan Salon u Düsseldorfu

Dolaskom mjeseca rujna, i ulaskom u posezonu, Turistička zajednica Kvarnera nastavlja s predstavljanjima regije na turističkim sajmovima...