Pelješka perlica novost iz Putnikovića
Pelješka perlica novost iz Putnikovića
  30.01.2019  |  08:52
Vrijeme čitanja: 1 min
Maraština s juga Dalmacije, ručno brano grožđe, savršen spoj znanja, tehnologije i tradicije, nešto posve drugačije – PZ Putniković priprema novo iznenađenje za sve ljubitelje pjenušavih vina

Još malo pa gotovo! S nestrpljenjem se očekuje prvi pjenušac PZ Putniković, jedne od najstarijih hrvatskih zadruga s vinorodnog Pelješca.

„Naš prvi pjenušac - Pelješku perlicu, berbe 2018., proizvodimo od maraštine tradicionalnom metodom. Kako je za sada riječ o ograničenoj seriji od nekoliko stotina boca, moći će se kupiti samo u Domu vinarske tradicije - reprezentativnom prostoru naše vinarije. Naravno, prve boce rezervirane su za čašćenje naših vjernih prijatelja i partnera, istinskih ljubitelja vina“, ističe Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije PZ Putniković.

„Nakon ručnog branja grožđa u kolovozu obavljena je osnovna fermentacija baznog vina, koje je potom punjeno u boce za pjenušac na sekundarnu fermentaciju. Degožiranje će se obaviti početkom veljače, a vino će na proljeće pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu. Izbor je pao na maraštinu, koja je od naših tradicionalnih dalmatinskih sorti najidealnija za proizvodnju lepršavih i laganih pjenušaca. Maraština s našeg područja daje lagana vina citrusnih aroma i aroma mediteranskog voća, nema prevelikih ekstrakta, laganog je tijela, dok stariji vinogradi na dubljim tlima daju veće ekstrakte i punije tijelo. Prvenstveno smo poznati po moćnim plavcima, no naše prvo vrhunsko vino punjeno u boce upravo je maraština Sv. Ana, vrlo tražena na stranom tržištu, osobito njemačkom“, kaže Miro Bezek, enolog PZ Putniković, vinarije koja u prosjeku napuni milijun boca godišnje.

Iako se u Dalmaciji ne proizvodi mnogo pjenušaca, kvalitetom ne zaostaju za ostatkom Hrvatske, a od Pelješke perlice – najnovijeg dalmatinskog aduta, očekivanja su velika. Jedva čekamo proljeće!  

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti ZAGREB Rooftop Lateral Veuve Clicquot Champagne Bar

U suradnji Rooftop Laterala i Miva galerije vina predstavljeno je proljetno ruho Veuve Clicquot Champagne bara

R&H
Novo
Novosti GOLF TURIZAM Konferencija o aktualnostima u razvoju golf ponude u Hrvatskoj

Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu

R&H
Novo
Novosti DUBROVNIK FESTIWINE 6. Dubrovnik Festiwine predstavljen zagrebačkim vinskim novinarima

Šesti vinski festival predstavljen je uoči dubrovačke press konferencije koja se održava 22. travnja uz posebnog gosta, chefa Juru...

R&H
Enogastro
Enogastro ŽESTOKA PIĆA Zavodljiv i egzotičan Zagreb Mule

Hrvatskim baremenima i gastro stručnjacima predstavljen je Zagreb Mule, zagrebačka varijanta Mule koktela s hrvatskim Luftbremzer ginom

R&H
Novo
Novosti VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA Budućnost je stigla u Srijem i Slavoniju

Hologrami i proširena stvarnost, dvorci Eltz i Odescalchi, priča o Orionu u Vinkovcima, vožnja Dunavom i hrastove šume, promatranje...

R&H
Novo
Novosti ZLATNA JABUKA Održano 3. kolo Hrvatskog kuharskog kupa 2019.

Natjecanje "Zlatna jabuka" u Vinkovcima je u protekla dva dana okupila dvadesetak kuhara iz čitave Hrvatske koji su u svojim kreacijama...

R&H
Novo
Novosti ACI financijski izvještaj Završena najveća investicija ACI-ja, prihodi dosegli 216 milijuna kuna

ACI je objavio revidirane godišnje financijske izvještaje za 2018. godinu koji pokazuju da se trend rasta prihoda nastavio i u 2018....

R&H
Novo
Novosti Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare

U sklopu tečaja kuhanja piva predstavljeno i novo, sezonsko izdanje piva Grif