En Primeur 2019. kušanje graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti
En Primeur 2019. kušanje graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti
  24.01.2019  |  15:11
Vrijeme čitanja: 3 min
U četvrtak, 31. siječnja, u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin održat će se En Primeur 2019., kušanje graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja, a predstavit će se 65 vinara

Udruge Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae, uz podršku Udruženja vinarstva u sklopu HGK-a, organiziraju tradicionalno En Primeur, kušanje graševine, pošipa, pušipela i drugih sorti iz tri vinske regije: Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.

Vinska svečanost održava se Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela The Westin. Sommelieri, vlasnici i voditelji restorana, barova, hotela, F&B manageri, distributeri i ostali viski stručnjaci dobro su došli od 13 do 17 sati, a ostali ljubitelji vina i vinski entuzijasti od 16 do 19 sati. Ulaz je besplatan za sve posjetitelje.

Udruženja vinarstva i tri udruge vinara organiziraju En Primeur 2019. s ciljem predstavljanja ponude i potencijala vina iz berbe 2018. godine. Uz mlada bijela vina, vinari će predstaviti i crna vina starijih godišta, koja će tek doći na tržište. En Primeur jedinstveni je događaj kušanja mladih vina zadnje berbe i crvenih vina starijih godišta te ekskluzivnih vina koja će se tek ponuditi tržištu. To su prva kušanja vina, kako bi stručna javnost i svi ljubitelji vina prepoznali potencijal vina koja tek dolaze u ponudu. U krugovima vinskih stručnjaka događaj je prepoznat kao središte premijerne degustacije berbe iz prethodne godine.

Vlado Krauthaker, predsjednik udruge Graševina Croatica ističe: „En Primeur etablirani je vinski događaj koji privlači stručnu javnost, sommeliere, voditelje i vlasnike restorana, vinskih barova i hotela, distributere, ali i sve druge štovatelje dobrih vina. Prisutni vinari, a ove godine nas je više od 60, predstavit će svoja vina iz berbe 2018. godine od koje očekujemo zaista mnogo, prije svega kada govorimo o kvaliteti vina”.

Ova vinska svečanost s ponosom predstavlja i projekt „Klonska selekcija cv. Graševina” na kojem se u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu radi od jeseni 2004. godine. Riječ je o klonskoj selekciji graševine, kao najvažnijoj bijeloj sorti u Republici Hrvatskoj. Do sada su posađene i ispitivane već tri generacije nasada, zasađenih na području Slavonije. Nadležne institucije priznale su klon graševine i time ga uvrstile u sortnu listu RH čime se stječu svi uvjeti za njegovu reprodukciju. Cilj osnaživanja reputacije kraljice hrvatskih vina jest proširenje kvalitativnih potencijala graševine te njezino prilagođavanje ciljevima proizvodnje i različitim tehnologijama. Naručitelji projekta su Općina Kutjevo i Udruga proizvođača.

Neki od pedeset vinarija članova udruga i deset samostalno prijavljenih vinara već su počeli izlaziti na tržište s mladim vinima, stoga je pravi trenutak za javno predstavljanje. Tako je Društvo vinogradara i vinara Međimurja Hortus Croatiae ove godine stavilo naglasak na nastavak brendiranja prestižne autohtone sorte i zaštićene robne marke pušipel. Spomenuta društva u suradnji s Međimurskom županijom provode klonsku selekciju s ciljem dobivanja klona pušipel radi daljnje zaštite autohtonosti.

Udruga Vina Dalmacije prije En Primeura potvrdila je da nastavljaju s razvojem unaprjeđenja vinograda i vinarija koji doživljavaju svoju renesansu. A za sve to zaslužni su ljudi i nove generacije koje su podigle ljestvicu u svakom dijelu poslovanja i promišljanja o vinarstvu.

Sve te i mnoge druge aktivnosti potvrđuju nam izvrsnost hrvatske vinske scene i napore koji se ulažu kako bi se Hrvatska brendirala kao zemlja visokokvalitetnih vina. Na ovogodišnjoj manifestaciji predstavit će se šezdeset pet vinara iz Slavonije i Podunavlja, Dalmacije i Međimurja.  

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti K PIVOVARI Pivo Grif odsad dostupno u boci

Grif Pale Ale je pitko i osvježavajuće pivo, zlatno žute boje s čvrstom pjenom i ugodnim aromama hmelja, a ključni sastojak, Citra,...

R&H
Enogastro
Enogastro KOTANYI GOURMET KLUB Riblja fantazija na Davidov način

Chef David Skoko predstavio je moderna jela od svježe ribe na tradicionalan način uz savjete i trikove kako se priprema riba - od ulova...

R&H
Novo
Novosti konferencija 400 lidera britanskog turističkog sektora na konferenciji u Splitu

U Splitu je 11. lipnja svečano otvorena prestižna godišnja konferencija britanskog udruženja profesionalaca u turizmu ITT - Institute...

R&H
Novo
Novosti gastro event Fešta Days – jedinstvena lokacija, neponovljivi okusi

Vrhunski domaći chefovi i pet chefova nositelja Michellinove zvjezdice, ovoga vikenda - od 14. do 16. lipnja na kornatskom otoku Žut...

R&H
Enogastro
Enogastro SAMOFINO BY PEVEC Pevec na Chill & Grillu

Na poznatom festivalu roštilja, dobre hrane i glazbe Pevec je uz chefa Marina Rendića predstavio svoj novi brend Samofino

R&H
Novo
Novosti VINARIJA KUTJEVO Osvježene linije premium vina vinarije Kutjevo

Vinarija Kutjevo ove godine donosi brojne novitete u redizajnu već svima poznatih premium linija Maximo i De Gotho te potpuno novo vino...

R&H
Oprema
Oprema OPREMA Nove prednosti Miele Malih velikana

Uz Miele Male velikane moguće je ekonomično pranje i sušenje rublja čak i u skučenim prostorima, a sadašnji uređaji imaju kapacitet...

R&H
Novo
Novosti FESTIVALI Traminac je naš ljubimac

Prvi hrvatski Festival traminca u petak će i subotu, 14. i 15. lipnja u Iloku pokazati zašto je ta sorta donijela toliko uspjeha...