Ujedinjeni u različitosti na 3. Salonu pjenušavih vina Zagreb
Ujedinjeni u različitosti na 3. Salonu pjenušavih vina Zagreb
  24.01.2019  |  10:58
Vrijeme čitanja: 2 min
Poruka i cilj Salona je širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Stoga će na Salonu biti organizirane besplatne vođene radionice za posjetitelje

Na Dan Sv. Vinka, 22. siječnja najavljen je prvi ovogodišnji salon iz mreže Salon of Sparkling Wines,  3. Salon pjenušavih vina Zagreb koji će u petak, 1. veljače otvoriti novu zagrebačku vinsku sezonu. Salon će se kao i prethodnih godina održati u srcu Zagreba, u Hotelu Dubrovnik, gdje će se na uniformiranim mjestima predstaviti preko trideset ponajboljih hrvatskih i slovenskih te nekoliko stranih proizvođača vrhunskih pjenušavih vina.

Poruka i cilj Salona je širenje svijesti da se pjenušava vina ne piju samo za praznike i svečanosti nego i svaki dan te podizanje razine kulture pijenja pjenušavih vina kroz izobrazbu. Stoga će na Salonu biti organizirane besplatne vođene radionice za posjetitelje.Dio Salona bit će namijenjen ponudi kulinarskih delicija koje se sljubljuju s pjenušavim vinima.

Na konferenciji za medije i najavi Salona također je organizirana zanimljiva radionica naziva Pjenušci i paštete, na kojoj su novinari dobili priliku sljubiti tri različita pjenušca s tri raznovrsne paštete i pronaći najbolju kombinaciju. Uz paštete tvrtke Gastro Fanatik kušali su se pjenušci vinarija Pavlomir, Perak i Josipović, a od sorti žlahtine, graševine i pinota sivog. Radionicu je vodio poznati hrvatski sommelier i suvlasnik restorana Agava, Darko Lugarić, a radionica je potvrdila da se pjenušci mogu sparivati u svakodnevnim prigodama i uz obična jela.

Najavljene su besplatne radionice Salona, jedna pod nazivom Hrvatska i Slovenija - prijateljstvo u pjenušavoj čaši, koju će stručno voditi dr. Nina Levičnik, koordinatorica mreže i prof. Marija Vukelić, direktorica Salona, te radionica o najstarijoj vinskoj kući u Champagni, Gosset Champagne (1854.) pod vodstvom Suvada Suwi Zlatića, najboljeg sommeliera Austrije 2014, Ambassadeura du Champagne 2015/2016 i Vineus Sommeliera godine 2016.

Salon u Zagrebu organiziran je po provjerenom modelu iz Ljubljane, gdje se 15. veljače održava 6. Salon penečih vin Ljubljana. Slijedom uspješne suradnje i čvrste veze Zagreba i Ljubljane, organizatori su odlučili ustanoviti međunarodnu mrežu salona pjenušavih vina Salon of Sparkling Wines koja će se širiti (prvenstveno po regiji) i povezati prijestolnice putem pjenušavih vina. Ove će se godine također održati Međunarodno ocjenjivanje vina i rasprava na temu trendova u svijetu hrvatskih i slovenskih pjenušavih vina, s time da će ove godine ocjenjivanju moći pristupiti i vinari koji ne sudjeluju na Salonima. Time će se dobiti veći broj vina i uzoraka za ocjenjivanje i bolji pregled stanja na tržištu pjenušavih vina, a ocjenjivanju će moći pristupiti i proizvođači koji imaju tek jedno vino ili ograničenu količinu ili tek traže svoj put prema tržištu.

Organizator hrvatskog Salona pjenušavih vina je tvrtka Zlatne riječi iz Zagreba, a prijatelji i partneri Salona su Genius Loci Design, Hrvatski sommelier klub (HSK), Hotel Dubrovnik Zagreb, Julio Frangen Foto, Salon penečih vin Ljubljana, Turistička zajednica Grada Zagreba, Turistička zajednica Zagrebačke županije, Högl Hrvatska i Jamnica d.d.

Radno vrijeme Salona je od 15 do 21 sati, nakon čega se održava službeni Afterparty u wine baru Basement. Ulaznice se nabavljaju putem sustava Eventim te na svim prodajnim mjestima Eventima.

Kupljena ulaznica za Salon je uvjet za sudjelovanje na radionicama uz rezervaciju mjesta na radionici. Prijave su moguće do popunjenja, putem e-maila: radovan@geniuslocidesign.eu

Foto: Julio Frangen

 

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
Čitajte više
R&H
Novo
Novosti ZAGREB Rooftop Lateral Veuve Clicquot Champagne Bar

U suradnji Rooftop Laterala i Miva galerije vina predstavljeno je proljetno ruho Veuve Clicquot Champagne bara

R&H
Novo
Novosti GOLF TURIZAM Konferencija o aktualnostima u razvoju golf ponude u Hrvatskoj

Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu

R&H
Novo
Novosti DUBROVNIK FESTIWINE 6. Dubrovnik Festiwine predstavljen zagrebačkim vinskim novinarima

Šesti vinski festival predstavljen je uoči dubrovačke press konferencije koja se održava 22. travnja uz posebnog gosta, chefa Juru...

R&H
Enogastro
Enogastro ŽESTOKA PIĆA Zavodljiv i egzotičan Zagreb Mule

Hrvatskim baremenima i gastro stručnjacima predstavljen je Zagreb Mule, zagrebačka varijanta Mule koktela s hrvatskim Luftbremzer ginom

R&H
Novo
Novosti VUKOVARSKO SRIJEMSKA ŽUPANIJA Budućnost je stigla u Srijem i Slavoniju

Hologrami i proširena stvarnost, dvorci Eltz i Odescalchi, priča o Orionu u Vinkovcima, vožnja Dunavom i hrastove šume, promatranje...

R&H
Novo
Novosti ZLATNA JABUKA Održano 3. kolo Hrvatskog kuharskog kupa 2019.

Natjecanje "Zlatna jabuka" u Vinkovcima je u protekla dva dana okupila dvadesetak kuhara iz čitave Hrvatske koji su u svojim kreacijama...

R&H
Novo
Novosti ACI financijski izvještaj Završena najveća investicija ACI-ja, prihodi dosegli 216 milijuna kuna

ACI je objavio revidirane godišnje financijske izvještaje za 2018. godinu koji pokazuju da se trend rasta prihoda nastavio i u 2018....

R&H
Novo
Novosti Grif Rauchbier novo osvježenje iz Grif mikropivovare

U sklopu tečaja kuhanja piva predstavljeno i novo, sezonsko izdanje piva Grif